DAEŞ'in tedarikçisi ülkeler açıklandı

TAKİP ET

Dünya üzerinde savaşlarda kullanılan silahları ve onların tedarik zinciri konusunda araştırmalar yapan Conflict Armament Research isimli şirketin raporuna göre DAEŞ ( IŞİD ); 20 ülkeden 51 şirketin ürettiği bileşenleri kullanarak el yapımı bomba geliştiriyor.   

20 ülkeden 51 şirketin malzemelerini kullanıyorlar

Sputnik haber ajansında yeralan haberde ; Londra merkezli araştırma grubunun elde ettiği bilgilere göre; DAEŞ militanlarının yapmış oldukları el yapımı bombaların önemli ölçüde bileşenlerini Irak ve Türkiye'den sağlıyorlar.

Raporda bu bileşenlerin Irak ve Türkiye'den gelmesi ise coğrafi yakınlığa bağlanmış . İki ülkenin büyük bir tarım ve madencilik sektörü var ki bu da kimyasallar  ve patlayıcı bileşenlerinin yoğun bir şekilde bu sektörlerde kullanılıyor olması anlamına geldiği söylenmiş. Rapora göre 20 ülkeden 51 şirketin DAEŞ'in el yapımı patlayıcı yapmak için kullandığı bileşenlerin tedarik zincirinde yeralıyor. Kimyasal içerik, patlatma kabloları ve fitilleri ile telleri tedarik zincirinde baskın olarak çıkıyor. Raporda; Türkiye'nin 13 şirketinin bu tedarik zincirinde yeralarak, DAEŞ tarafından yapılan el yapımı patlayıcıların bileşenleri için en önemli geçit olduğu belirtilmiş. Üreticiler ürünleri nereye gidiyor bilmiyor

Raporda adı geçen diğer ülkeler arasında Hindistan; Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Romanya ve Japonya da var.  Bu materyalleri üreten üreticilerin; tedarik zinciri içinde çok fazla aracı olması nedeniyle bazen  ürünlerinin son duraklarının neresi olduğunu bilmedikleri de söylenmiş.

DAEŞ el yapımı patlayıcı DAEŞ IŞİD daeş saldırısı DAEŞ terör örgütü DAEŞ ve Türkiye