Çok Uyumak Beyin Fonksiyonlarını Yavaşlatıyor

TAKİP ET

İnsan için uyku su ve ekmek kadar önemli bir gereksinimdir. Sağlıklı bir uyku için en önemli kriterler ise uyuma süremiz ve uykunun doyurucu olmasıdır. Fazla uyku ise sağlığımızı ciddi şekilde tehdit etmektedir.

İnsan için uyku su ve ekmek kadar önemli bir gereksinimdir. Sağlıklı bir uyku için en önemli kriterler ise uyuma süremiz ve uykunun doyurucu olmasıdır. Fazla uyku ise sağlığımızı ciddi şekilde tehdit etmektedir.

Sağlıklı ve yetişkin bir insan için 6 – 8 saat aralığında uyku yeterlidir. Sürekli uyuma isteğiniz varsa ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bir hekime müracaat ederek muayene olmakta fayda var.

Aşırı uykunun en önemli nedeni depresyondur. Aşırı uyuyorsanız ve yatağa yapışıp kalıyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Depresyonun tedavisinde uykunun düzene girmesi çok önemlidir. Uykusu düzene giren birçok kişi depresyondan kurtulmaktadır. Ancak aşırı uykunun tek nedeni depresyon değildir.

Gün içerisinde sürekli uyuma isteği uyku apnesinede işaret edebilir. Uyku apnesi olan hastalar, yeterli ve doyurucu uyuyamazlar. Uyurken nefesin durması yüzünden uyandıklarından uyku kaliteleri çok düşer. Uyku apnesi rahatsızlığınız var ise mutlaka tedavi olmalı ve uyku kalitenizi yükseltmelisiniz.

Fazla uyumanın nedenleri arasında bağımlılık yapan uyuşturucu maddeler, sigara ve alkolde yer almaktadır. Alkol ve uyuşturucu insanı kendisinden geçirse de bu uykunun kalitesini yükseltmez. Tam aksine çok düşürür. Vücut böyle sızmaları uyku olarak algılamaz.

Kaliteli bir uyku için uyuduğunuz ortam çok sıcak ve rutubetli olmamalıdır. Uyumadan önce oda mutlaka havalandırılmalı ve televizyon karşısında uyuyup kalmamalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk odalar ile rutubetli ortamlar aşırı uyku sebebidir. Aşırı uykunun en önemli sebeplerinden biriside kronik yorgunluktur.

Aşırı Uykunun Zararları

Uyku süreniz günlük 10 saati geçiyorsa obezite riskiniz %25, diyabet riskiniz ise 2 kat artar.

Depresyonun en önemli sebeplerinden biridir.

Felç riskini yükseltir.

Baş ağrısına yol açtığı gibi kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit eder.

Beyin fonksiyonlarını yavaşlattığından dolayı düşünme kalitesini düşürür. Sağlıklı kararlar almamızı engeller.

Aşırı uyuyorsanız ya da uyuma bozukluğunuz varsa bir nöroloji hekimine müracaat edin.

 

aşırı uyku uyku apnesi uyku kalitesi depresyon