Çok Konuşmak Ağız Kokusu Nedeni!

TAKİP ET

Çok konuşmanın bir alışkanlık olduğuna değinen Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, 'Stresin, tükürük bezi taşları ya da iltihaplarının, şeker hastalığının, otoimmün tükürük bezi rahatsızlıklarının, ağız kuruluğuna yol açan ilaçların, vitamin eksikliklerinin, damak yarığının, dilin büyük olmasının ya da alt çenenin küçük olmasının ağız içerisinde yol açtığı yapısal bozukluklar neticesinde oluşan ağız kuruluğu ağız kokusuna yol açmaktadır.' dedi.

Çok konuşmanın bir alışkanlık olduğuna değinen Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, “Stresin, tükürük bezi taşları ya da iltihaplarının, şeker hastalığının, otoimmün tükürük bezi rahatsızlıklarının, ağız kuruluğuna yol açan ilaçların, vitamin eksikliklerinin, damak yarığının, dilin büyük olmasının ya da alt çenenin küçük olmasının ağız içerisinde yol açtığı yapısal bozukluklar neticesinde oluşan ağız kuruluğu ağız kokusuna yol açmaktadır.” dedi.

Yetersiz ağız bakımı ve çeşitli rahatsızlıklar yüzünden ortaya çıkan ağız kokusu sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Çoğu zaman bireyin kendisini rahatsız etmeyen ağız kokusu özellikle yakın çevrede bulunanları aşırı rahatsız edebilmektedir. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, ağız kokusuna yol açan sebepler ile tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Ağız içerisinde tükürüğün eksik salgılanması ağzın hijyenini direk bozarak ağız kokusuna yol açan etkendir. Çok fazla konuşulduğu zamanda tükürük bezleri yeterli tükürük salgılayamayacağından meydana gelen ağız kuruluğu ağız içerisindeki hijyeni bozarak ağız kokusuna yol açar.

Ağız kokusu önlenebilir bir rahatsızlıktır. Ağız kokusunu önlemenin en basit 7 yöntemi ise şunlardır;

Ağzınızda koku olup olmadığını kontrol etmenin en basit yöntemi el sırtını yalamaktır.

Geniz akıntısı, burun kanaması, burun tıkanıklığı, yutmada güçlük hissi, boğazda ağrı, ses kısıklığı vb. rahatsızlklar yaşıyorsanız derhal bir uzmana müracaat edin.  

Ağız ve diş bakımının düzenli yapılması çok önemlidir. Ayrıca ağız ve diş kontrolü düzenli aralıklarla mutlaka yaptırılmalıdır.

- -

Tütün ürünleri ile alkol tüketimi, kokulu besin ya da baharatlar ağız kokusuna yol açmaktadır.

Gün içerisinde bol sıvı alınmalı, dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, taze sebze ve meyve yenmelidir.

Antiseptik gargara ile ağız içerisinin çalkalanması ihmal edilmemelidir.

Dil sırtı ve dişler düzenli aralıklarla fırçalanmalıdır. Buna rağmen ağız kokusu devam ediyorsa bir uzmana gitmekte fayda var.


 

ağız kokusu çok konuşmak ağız hijyeni sosyal yaşam