Çocuklarda Dişleri Çürüten 10 Kötü Alışkanlık

TAKİP ET

Anne ve babalar için çocuklarının diş sağlığı çok önemlidir. Çocukların diş sağlığı kendi ihtiyaçlarını giderecek olgunluğa gelene kadar anne ve babaların sorumluluğundadır.

Anne ve babalar için çocuklarının diş sağlığı çok önemlidir. Çocukların diş sağlığı kendi ihtiyaçlarını giderecek olgunluğa gelene kadar anne ve babaların sorumluluğundadır. Ancak 2 – 19 yaş aralığında görülen diş çürüğü oranının %19 seviyelerinde olması anne ve babaların, diş sağlığına gereken önemi vermediğinin göstergesi. Çocuklarımızın dişlerinin çürümesinde edindiği kötü alışkanlıkların ise etkisi büyük.

İşte o kötü alışkanlıklardan 10 tanesi;

Diş Doktorunun İhmal Edilemesi

Çocuklarımızın dişleri çürüyene kadar ya da başka bir sorun yaşanmadan evvel diş dokturuna götürmüyoruz. Oysa çocuklarımızı diş doktoruna götürerek herhangi bir oral hastalık ya da çürük olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Dişlerin temizlenme şeklide doktordan öğrenilmelidir. Senede iki defa diş muayenesi yeterli görülmektedir.

Gece Emzirme

Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladıktan sonra gece emzirmeye devam ederseniz anne sütündeki laktoz bebeğinizin dişlerini çürütebilir. Bu nedenle bebeğinizi gece emzirirseniz dişlerini mutlaka temizleyin.

Gece Biberon Vermek

Bebeğe gece verilen biberon dişleri çukurlaştırabilir veya renk değişikliğine yol açabilir. Ayrıca biberonla verdiğiniz besinin içeriğindeki şeker dişleri çürütebilir. Bu nedenle bebek yatırılmadan önce biberonla beslendiği takdirde dişlerinin temizlenmesi ihmal edilmemelidir.

Gün İçerisinde Ağzında Sürekli Alıştırma Bardağı Olması

Alıştırma bardakları dışarıya bir damla dahi akıtmaz. Bu özelliği özellikle anneler için büyük kolaylıktır. Ancak alıştırma bardağının sürekli bebeğin ağzında olması dışarıya sürekli salya akmasına yol açtığından ağzın temizlenmesine engel olur. Yeterli temizlenmeyen ağız içerisinde ise diş çürükleri oluşabilir.    

Diş Macunu Yutmak

Diş çürümelerine karşı en iyi mücadeleyi diş macunlarının içeriğindeki florür verir. Ancak aşırı florür dişlerde kahverengi veya beyaz lekelerin oluşmasına neden olabileceğinden içeriğinde florür olan diş macunları çocuklar tarafından yutulmamalıdır. Çocuklar dişlerini fırçaladıktan sonra tükürme kabiliyeti kazanana kadar içeriğinde florür barındırmayan diş macunları kullanılmalıdır.

Kalem kemirmesi, tırnaklarını yemek, gazlı içecekler içmek, okul çağına yaklaştığı halde emzik emmesi, başparmağı emmek çocuklarda diş çürümesine ve dişlerin hizasının bozulmasına yol açabilecek kötü alışkanlıklar arasında yer almaktadır.

çocuk diş çürüğü diş sağlığı diş doktoru biberon diş macunu florür