Çocuklarda Besin Alerjisine Dikkat!

TAKİP ET

Uzmanlar besin alerjisinin besin alerjisine karşı uyardı. Besin alerjisinin toplumun yüzde 1-5'ini etkilediğini belirten uzmanlar bu alerjiden en fazla etkilenen grubun çocuklar olduğunu belirtti. İşte uzmanların besin alerjisi konusunda uyarıları ve dikkat edilmesi gerekenler.

 Uzmanlar besin alerjisinin besin alerjisine karşı uyardı. Besin alerjisinin toplumun yüzde 1-5’ini etkilediğini belirten uzmanlar bu alerjiden en fazla etkilenen grubun çocuklar olduğunu belirtti. İşte uzmanların besin alerjisi konusunda uyarıları ve dikkat edilmesi gerekenler. 

Uzmanlar besin alerjisinin bebeklik döneminde başladığını ve yaş ilerledikçe önemli bir kısmının kaybolabildiğini kaydetti. Tüm dünyada artış gösteren besin alerjisinin son yıllarda Türkiye’de de artış gösterdiği belirtildi. Fakat uzmanlar besin alerjisinin görülme sıklığındaki kesin nedenin henüz anlaşılamadığını belirtti. Aynı zamanda uzmanların belirtilerine göre her besin alerjik reaksiyon göstermeye neden olabiliyor.

BELİRLİ BESİNLER ALERJİDEN SORUMLU

Uzmanlardan gelen bilgiye göre, “Alerjik besin reaksiyonlarının çoğundan sadece belli besinler sorumludur. Bunlar süt, yumurta, buğday, soya, fıstık, fındık, ceviz, kaju, badem, ayçekirdeği gibi kuruyemişler, susam, mercimek, kivi, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır. Bunlar tüm dünyada en sık alerjiye neden olan besinler ise de ülkelerin ve yörelerin beslenme alışkanlıklarına göre görülme sıklıklarında farklılıklar olur. Örneğin ABD ve İngiltere de en sık alerjiye neden olan kuruyemiş yer fıstığı iken ülkemizde fındık ve cevizdir.” 

KANITLANMIŞ BİR TEDAVİSİ YOK

Uzmanlar aynı zamanda besin alerjisinin kanıtlanmış bir tedavisinin olmadığını da belirtti. Tek çözüm hastanın alerjik reaksiyon gösteren besinlerden uzak durmasıdır. Kişi bu besinlerden çok az miktarda da alsa alerji olacağını biliyorsa asla o besini tüketmemelidir. Beliren alerjiye çözüm olarak henüz bir ilaç bulunmamaktadır. Aynı zamanda hastanın ailesi ve çevresi de bu alerjik reaksiyona karşı bilgilendirilmelidir. Özellikle de hazır gıdalar tüketilmeden önce etiketleri mutlaka dikkatli bir şekilde okunmalıdır. 

 

besin alerjisi çocuklarda alerji besin alerjisine dikkat neler sebep olur tedavisi var mı