Çocuklar, Bayramda Aşırı Şeker Tüketmemeli

TAKİP ET

Ramazan ayında oruç tutmanın vücutta detoks görevi gördüğüne dikkat çeken Diyetisyen Bengü Ünal, Ramazan ayının bitimiyle beraber beslenmeye dikkat edilmesini ve çocukların aşırı şeker tüketmesinin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ramazan ayında oruç tutmanın vücutta detoks görevi gördüğüne dikkat çeken Diyetisyen Bengü Ünal, Ramazan ayının bitimiyle beraber beslenmeye dikkat edilmesini ve çocukların aşırı şeker tüketmesinin önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Ramazan Bayramında tatlı ve beslenme ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Diyetisyen Bengü Ünal, "Vatandaşlarımız, bayramla birlikte tatlılara ve dolu dolu kahvaltılara yönelecektir. Ramazan ayında tutulan oruç ile arınan insanlar, bayramla birlikte normal beslenme dönemine geçecektir. Bayramda aileler bir araya geldiği için ikramlar, poğaçalar ve börekler fazla tüketilmektedir. Glisemik indeksi ve doymuş yağ oranı yüksek olan poğaçalar ve börekler yerine hafif kahvaltının tercih edilmesi sağlığa daha yararlıdır. İnsanlar, sağlıklarını her zaman ön planda tutmalıdır. Ramazan ayından sonra bir anda ağır yiyecekler tüketilirse hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Aşırı yağlı yiyecekler, şeker ve tatlı tüketimi kontrol altında tutularak bu tür sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Bayramlarda ikramları reddetmek geleneğimizde hoş karşılanmadığı için ikramlar kontrollü şekilde tüketilerek ev sahibinin gönlü yapılabilir. Böylelikle mide ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda önlenmiş olur." ifadelerine yer verdi. 

Kahvaltıda Kavurma Yer Almamalı

Ünal, "Kahvaltıda kavurmayı tercih eden aileler çok büyük hata yapmaktadır. Kavurma, ille de yenecekse öğlen ya da akşam yemeğine alınması daha doğru olur." dedi.

Çocukların Şeker Gereksinimi Meyve İle Karşılanmalı
Çocuklarımızın, Ramazan Bayramında bayram şekeri tadında tutulması gerektiğini belirten Ünal, "Çocuklar, şekere dayanamadıkları için çoğu zaman çocuklarımızı bayram şekeri tadında tutamıyoruz. Çocuklar, bayram şekerlerinden elbette tüketecekler ama aşırı tükettikleri zamanda açlık kan şekerleri yükseliyor. Açlık kan şekerinin yükselmesi ise çocuklarda obeziteye yol açıyor. Çocuklarımızın ilerde karşılaşacakları sağlık problemlerini önlemek için şeker tüketimine meyve gibi besinlerle tedbir almak gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Ünal, "Ramazan ayından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus sıvı tüketimidir. Ramazan ayını tamamlayıp bayrama gelindiği zaman vücuttaki toksinleri atabilmek için sıvı tüketimini artırmak önemlidir. Vücudun, mineral ihtiyacı da soda içilerek giderilebilir. 

4 Adet Sarma, Eşittir Bir Dilim Ekmek
Ramazan ayından sonra porsiyon usulü beslenme ile dengeli beslenilebileceğini belirten Ünal, "Sofraları poğaçalar, börekler ve sarmalar dolduruyor. Bayram münasebetiyle zengin sofralar hazırlıyoruz. 4 adet sarmanın bir dilim ekmek yerine geçtiğini her zaman aklımızda tutmamız gerekiyor. Bayram münasebetiyle aşırı gıda tüketerek sonradan pişman olmak yerine dengeli beslenmek en iyisidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.   

Ramazan ayı Ramazan Bayramı tatlı şeker dengeli beslenme kahvaltı