Çocuğunuzun Bronşit Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

TAKİP ET

Soluk borusundan başlayarak akciğerlere yayılan hava yollarını örten zarın akut ya da kronik şekilde iltihaplanmasına bronşit denilmektedir.

Soluk borusundan başlayarak akciğerlere yayılan hava yollarını örten zarın akut ya da kronik şekilde iltihaplanmasına bronşit denilmektedir. Çocuklarda kış mevsiminde sık rastlanan bronşit rahatsızlığı daha çok akut olarak kendisini göstermektedir.

Çocuklarda akut bronşiolit rahatsızlığının gelişmesinde iki ana etken ise soğuk algınlığı ile akciğer enfeksiyonlarıdır. Kronik bronşit rahatsızlığı ise bronş tüplerine sürekli hasar verdiği ve iltihaplanmaya yol açtığı için çok tehlikelidir. Kronik bronşit rahatsızlığına sık olarak yetişkinlerde rastlanır ve ana etken sigara kullanımıdır.

Bronşit Nasıl Anlaşılır?

Nefes daralması

Yorgunluk hissi

Balgamlı öksürme

Hapşırık

Gözlerin kızarması

Boğazda ağrı

Burunda akıntı

Ateş

Risk Etkenleri

Kirli hava

Astım

Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olması

Toz, polen, hayvan tüyü gibi alerjik etkenler

Bademciklerde şişme

Kronik sinüzit

Sigara içmek

Reflü

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemelidir.

Bağışıklık sistemi zayıfsa güçlendirilmelidir.

Çocuğun odasında nefes almasını rahatlatacak buhar makinesi olmalıdır.

Bol sıvı alınmalıdır.

Çocuğun başını uyurken yükseltmek nefes almasını rahatlatır.

Çocuğa az miktarda ama sık besin verilmelidir.

Bronşit akut olarak gelişmişse tedavi süreci ortalama 2 -3 haftadır. Ancak akut bronşitin sık tekrar etmesi kronik bronşiti tetikleyebilir. Altta astım rahatsızlığı olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir. Tedavi sürecinde hava yollarının genişletilerek oksijenlenmenin artırılması hedeflenir. Bunun için burun tıkanıklığının giderilmesi önemlidir. Ateş, akciğerde zatürre ile uyumlu iltihap, orta kulak iltihabı varsa antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bronşit, 2 yaş altı çocuklarda geç kalınmadan tedavi edilmelidir.

   

           

çocuk bronşit akut bronşit kronik bronşit