Çipras'tan Nazım'lı Veda

TAKİP ET

Ekonomik krizin pençesinden kurtulamayan Yunanistan, erken seçim kararı aldı. Ülke 20 Eylül'de sandığa gidecek. Çipras akşam saatlerinde istifa etti. Konuşmasında  Nazım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" şiirini de okudu.

Yunanistan erken seçime gidiyor. Ülkede 20 Eylül'de tekrar sandıklar kurulacak. Ekonomik kriz ile boğuşan ve AB ile kurtarma programı konusunda anlaşan Yunanistan'da, Başbakan Aleksis Çipras akşam saatlerinde istifa etti. Çipras istifasının erken seçimin yolunu açmak için olduğunu söyledi. Televizyondan halka hitap eden Çipras, "Anlaşma, 5 yıldan bu yana yaşadığımız zor koşulların sonu demek değil ancak sonun başlangıcı olabileceğine inanıyorum. Çoğunu başarabilmek için mücadele verebileceğimizi biliyoruz. 25 Ocak'ta (seçimler) Yunan halkının verdiği yetki sınıra dayandı. Şimdi yeniden egemen halk sözü almalı. Sizlerin oylarıyla sağladığımız anlaşmanın kemer sıkma önlemlerinden ve memorandumlardan kurtulmaya götürüp götürmeyeceği belli olacak. Daha güçlü bir hükümeti kurmak için istifamı sunmak üzere cumhurbaşkanına gidiyorum. Sizden de daha güçlü bir hükümet kurmak için destek bekliyorum." dedi. NAZIM HİKMET ŞİİRİNDEN ALINTI Çipras konuşması sırasında usta şair Nazım Hikmet'ten alıntı yaptı. Çipras, Nazım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" dizelerini tekrarladı. NEDEN İSTİFA ETTİ? Yapılan yorumlarda, Çipras'ın istifa etmesinin nedeni olarak, yeni kredi paket için parlemento oylamalarında aleyhte oy kullanan parti içi sol muhalefetin tutumu gösteriliyor. Seçimlerle birlikte Çipras, 3 yıllık 86 milyar Euro mali destek anlaşmasına sert muhalefet eden Siriza'dan 40 milletvekilini meclis dışına iteyi planlıyor. YENİ BAŞBAKAN THANU OLACAK İstifanın ardından geçici bir hükümet kurulacak. Bu geçici hükümette başbakanın Yargıtay Başkanı Vasiliki Thanu olması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse Thanu Yunanistan'ın ilk kadın Başbakanı olacak.

Aleksis Çipras nazım hikmet nazım hikmet ran Yunanistan yunanistan başbakanı yunanistan ekonomik kriz yunanistan erken seçim