Cinsel Yolla Bulaşıp Kansere Sebep Oluyor

TAKİP ET

Son yıllarda cinsel yolla bulaşan bazı virüslerin özellikle kadınlarda ilerleyen yıllarda rahim ağzı kanseri oluşumunu tetikleyebileceği araştırmalar ile ortaya çıkarıldı.

Dünya çağında kadınlarda görülen rahim kanseri sayısı giderek artmaya başladı. Rahim kanserine sebep olan çeşitli hastalıkların olduğu düşünülüyor. Her yıl düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmeleri gerektiği yönünde uzman doktorlar tarafından kadınlara uyarılar yapılıyor. Bazı cinsel yollarla bulaşan virüslerin kanser gelişimi sürecini hızlandırdığı için son derece tehlikeli hale gelmiştir. 

Cinsel yollarla ilerleyen hastalıklar arasında HPV virüsü en yaygını olarak biliniyor. Bu hastalığa dikkat etmek son derece önemli olduğu gibi göz ardı edildiği takdirde kadınlarda rahim kanserinin olumunu hızlandırabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından yapılan açıklamalarda kadınların her yıl mutlaka jinekolojik muayenelerden geçmeleri gerektiği ifade ediliyor. 

HPV AŞISI HAYAT KURTARIYOR

Bunun için bir aşı geliştirildi. Bu sebeple HPV aşısının kullanılması halinde genellikle cinsel yolla buluşan hastalıklardan korunulabileceği ifade ediliyor. Kadınlarda en çok rastlanılan hastalıklardan birisi olan rahim ağzı kanserinden korunmak açısından aşı son derece etkilidir. 45 yaşına kadar aşı yaptıran kadınlarda genellikle rahim ağzı kanserine yakalanma oranının son derece az olduğu belirtildi. 

Erken yaşlarda bilinçsiz bir şekilde girilen cinsel ilişkilerde korunmanın yeteri kadar sağlanmaması halinde de pek çok kadının ilerleyen yıllarında sorun yaşayabileceği belirtildi. Bu konuda ailelerin çocuklarına gerekli cinsel eğitimi zamanında vermeleri gerektiği öneriliyor.

sağlık cinsel yol kanser