Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Her Yıl 20 Milyon Kişiye Bulaşıyor

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü, bugüne kadar cinsel yolla bulaşan hastalık vakasının 340 milyona ulaştığını ve bu sayıya her sene 20 milyon kişinin eklendiğini açıkladı. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili nereye başvurmak gerekir?

Dünya Sağlık Örgütü, bugüne kadar cinsel yolla bulaşan hastalık vakasının 340 milyona ulaştığını ve bu sayıya her sene 20 milyon kişinin eklendiğini açıkladı. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili nereye başvurmak gerekir?

Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Bilal Doğan, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada 340 milyon kişinin cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalandığını ve vaka sayısının da her sene 20 milyon arttığını açıkladı. Ülkemizde de cinsel yolla bulaşan hastalıklar, toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Deri ve Zührevi Hastalıklar uzmanı doktorlara eğitim verilirken cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde de nerolojik eğitim verilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en yetkin branş, deri ve zührevi hastalıklardır." dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların ülkemizde de toplum sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğine dikkat çeken Doğan, toplumun önemli kesiminin cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bi haber olduğunu ve toplum içerisindeki damgalanmak korkusu ile bu hastalıkların tartışılmasından duyulan genel rahatsızlık nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıkların her geçen gün arttığını belirtti. 

Bu Hastalıkların Önüne Geçilebilir mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinin üreme sağlığının korunması açısından öncelikli hedef olduğunu vurgulayan Doğan, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinin mümkün olduğunu, tedbir alınmadığı takdirde de yıkıcı, yıpratıcı, maliyetli ve ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Cinsel hastalıkların bulaşıcı olduğundan dolayı eşler ve partnerler arasındaki uyumu bozduğunu söyleyen Doğan, ayrıca bu tür hastalıkların, yarattığı güvensizliğin önemi üzerinde de durdu.

Bu Hastalıklar, Neden Artış Gösteriyor

Özellikle son 20 yıl içerisinde dünyamızda meydana gelen büyük değişiklerle bağlantılı olarak nüfus hareketliliğinin gösterdiği gelişim ile birlikte cinsel davranışlarda meydana gelen değişimler karşısında toplumun, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, cinsel yolla bulaşan hastalıkların toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı. 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan 25'in üzerinde hastalık bulunmaktadır. Bunlar arasında genital herpes, genital siğil, gonore, frengi (sifiliz), Hepatit B, trikomanyazis, bakteriyel vaginosis, HIV (AIDS) enfeksiyonu başı çekmektedir. Genital Herpes, Herpes 2 virüsü ile seyreden ve genital bölgede içi sıvı dolu küçük kabarcıklar şeklinde meydana geldikten sonra kabuk bağlayıp iz bırakmadan iyileşiyor. Bu hastalık, eşler arasında cinsel uyumsuzluğa yol açıyor. 

Cinsel temasla geçen virüsün neden olduğu genital siğil ise gün geçtikçe artmaktadır. İlk önce küçük deri renginde ve kahverengi kabarıklık şeklinde kendini gösteren genital sigil, zamanla karnabahar görünümü alıyor. Bu virüslerin bazıları kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açarken cinsel yolla bulaşma riski %50'dir. 

Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklardan en fazla kadınlar etkilenmektedir. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin en sık görülme nedeni genital siğildir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların vücutta ilerlemesinde çekinme nedeniyle hekime başvurmama veya tanı konulamaması en önemli etkenlerdir. 

Cinsel Hastalıklara Karşı Alınması Gereken Tedbirler

Cinsel yolla bulaşan hastalığın farkında olmak en önemli husustur. Eş veya partnerler etkili şekilde tedavi edilmeli ve etkili korunma yöntemleri tercih edilmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada en etkin yöntem Kondom olsa da bu dahi çözüm olmayabilir. 

DSÖ cinsel hastalık genital herpes genital siğil HIV Hepatit B