Çin'in Sinovac aşısı yüzde kaç etkili? Sonuçlar geldi

TAKİP ET

Son dönemde en çok tartışmaya sebep olan konulardan biri de Çin'den ülkemize gelecek olan koronavirüs aşısıydı. 

Son dönemde en çok tartışmaya sebep olan konulardan biri de Çin’den ülkemize gelecek olan koronavirüs aşısıydı. Aşıyı yaptırmak isteyen ve yaptırmak istemeyen şeklinde iki grup ortaya çıkarken aşıyla ilgili eleştirilerde art arda geldi. Çin tarafından geliştirilen ve Türkiye’de de kullanılacak olan aşının etkinliğiyle ilgili erken sonuçlar geldi. 

Aşının Etkinliği Yüzde 97

Çin’in Sinovac aşısını yerelde denediği aktarılan üretici firma Endonezyalı Bio Firma’nın yaptığı açıklamaya göre, Çin tarafından üretilen koronavirüs aşısının erken sonuçlara göre etkinliği yüzde 97’ye kadar ulaşıyor.

Ocak Ayına Dikkat Çekildi

Açıklanan yüzde 97’lik etkinlik oranının 1 aylık klinik test sonuçlarına göre olduğunu aktaran PT Bio Farma Kurumsal İletişim Müdürü Iwan Setiawan, aşının etkinliğiyle ilgili son oranın Ocak ayında belli olacağını ifade etti.


Aşı Türkiye’de Ne Zaman Uygulanmaya Başlayacak?

Çin’den alınan 50 milyon doz aşıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, söz konusu aşının ülkemizde Aralık sonu gibi uygulanmaya başlayacağını duyurdu. Türkiye’nin 100 milyon doz aşıya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Bakan Koca, Çin’den daha fazla miktarda aşı almak istendiğini fakat alınamadığını belirtti.

Aşı Ücretsiz Olacak

Ülkemizde uygulanacak olan koronavirüs aşısıyla ilgili hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda vatandaşların aşıya ücretsiz olarak erişebilecekleri bilgisine yer verildi.

Aşı Sıralaması Nasıl Olacak?

Ülkemizde koronavirüs aşılama sıralamasının dört aşamada yürütüleceği açıklanırken yapılan planlamaya göre ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlılar, engelliler, koruma evlerinde kalanlar ve kalabalık yerlerde yaşayanlara aşı yapılacak. İkinci aşamada ise toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışan kişiler, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar aşılanacak. Üçüncü aşamada 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanlar, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanlarına ve dördüncü aşamada da bu ilk üç grubun dışında kalan tüm bireylere aşı uygulanacak. 
 

sinovac çin aşı koronavirüs