Çamaşırı Evde Kurutmak Alerjik Hastalık Riski mi Taşıyor?

TAKİP ET

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, 'Evlerimizdeki en önemli alerjenlerden biri ev tozu akarlarıdır. 0,3 milimetre gibi gözle görülmeyecek boya sahip olan ev tozu akarlarının sayısı ise ev ortamındaki nem, deri döküntüleri ve ısıya göre değişiklik gösterebilmektedir.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, “Evlerimizdeki en önemli alerjenlerden biri ev tozu akarlarıdır. 0,3 milimetre gibi gözle görülmeyecek boya sahip olan ev tozu akarlarının sayısı ise ev ortamındaki nem, deri döküntüleri ve ısıya göre değişiklik gösterebilmektedir. Alerjen özelliğe sahip olan ev tozu akarları, astım rahatsızlığını tetikleyerek özellikle çocuklarda uzun süreli rahatsızlıklara yol açmaktadır.” dedi.  

Ev tozu akarlarının vücut yapıları ve dışkıları ile alerjik özellik taşıdığına değinen Prof. Dr. Sapan, "Dışkıları ve vücut yapıları alerjik özellik taşıdığından dolayı burun ya da ağız yoluyla solunduğu zaman burunda kaşıntıya ya da akıntıya, akciğerde ise öksürüğe, hırıltıya ve nefes darlığına neden olmaktadır. Alerji hastalığı son yıllarda en fazla artış gösteren hastalıklardandır. Bu nedenle de aileler, ev ortamındaki alerjenler hususunda bilgili ve dikkatli olmak zorundadır.” şeklinde konuştu.

Ev hanımlarının bir takım tedbirler alarak ev ortamındaki alerjen oranını azaltabileceğini söyleyen Prof. Dr. Sapan, "Bu hususta alınabilecek en önemli tedbirler ise ev ortamında ki nemi ve ısıyı azaltmak, evi bol bol havalandırmaktır. Ayrıca halı, yatak çarşafı vb. toz toplayabilen eşyalarla daha fazla mücadele edilmelidir. Elbiseleri ve çarşafları 55 derece ve üstünde yıkamaya özen gösterilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Sapan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alerji testinde ev tozu akarlarına karşı alerjisi çıkan çocukların ya da yetişkinlerin yaşadığı evlerde halı kullanmamaya özen gösterilmelidir. Duvardan duvara halı gibi yöntemler ise kesinlikle tercih edilmemelidir. Kış mevsiminde ise kolay yıkanabilecek kilimler kullanılmalıdır. En önemli hususlardan birisi de nemdir. Bu neden ötürü ev ortamında buhar yapmamaya ve çamaşır kurutmamaya özen gösterilmelidir.

Çamaşır kurutma işlemi dış ortamda yapılmalıdır. Ev ortamında kurutmak zorunluysa farklı bir odada kurutulmalıdır. Evlerin çok iyi havalandırılması gerekir. Ev ortamında kullanılan klimalarda kesinlikle hepa filtresi kullanılmalıdır.”

           

           

çamaşır kurutma alerji ev tozu ev ortamı