Bu Köyde Yaşayanlara Koşulsuz Şartsız 16 Bin Lira Maaş Bağlanacak

TAKİP ET

İsviçre'de daha önce Referanduma sunulan ve kabul edilmeyen 'temel yurttaşlık geliri', bu defa deney olarak bir köyde uygulanacak. Rheinau köyünde yaşayanlara koşulsuz şartsız maaş bağlanacak. Bağlanacak koşulsuz maaşı için son başvuru tarihi ise 15 Eylül.

İsviçre'de daha önce Referanduma sunulan ve kabul edilmeyen 'temel yurttaşlık geliri',  bu defa deney olarak bir köyde uygulanacak. Rheinau köyünde yaşayanlara koşulsuz şartsız maaş bağlanacak. Bağlanacak koşulsuz maaşı için son başvuru tarihi ise 15 Eylül.

2016 yılında halk tarafından referandumda kabul edilmeyen 'temel gelir' uygulaması İsviçre'nin Rheinau köyünde başlıyor. Uygulama bir belgesel için deney olarak yapılacak ve 1 yıl boyunca devam edecek. Belgeselin yapımcısı ve fikri mimarı olan Rebecca Panian, yapacakları bu deneyle 'halkın geri çevirdiği 'temel gelir' uygulamasının etkisini görmeyi amaçladıklarını söyledi. 

16 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR
Köy halkı uygulamanın başlamasının ardından çalışıp çalışmadığına bakılmadan aylık 2,500 İsviçre Frangı yani 16,662 bin lira maaş alacak.  Eğer bu miktardan fazla geliri olan varsa fazla olan parayı geri ödeyecek. Maaşların finansı ise vergilerden değil bağış yoluyla sağlanacak. Söz konusu deneye katılan için son başvuru tarihi 15 Eylül olarak belirlenirken uygulamaya 1300 nüfusa sahip köyde şu ana kadar 700'den fazla kişi gönüllü oldu.  Ayrıca temel gelince ailesine kapılarak köye Akını önlemek amacıyla deneye yalnızca Rheinau'ya 5 Haziran'dan önce yerleşmiş olanların katılabilmesi şartı konuldu.

son dakika haber isviçre deney temel yurttaşlık geliri Rheinau köyü