Bu Belirtiler Varsa Dikkat Edin! Gizli Hastalık Ele Geçirebilir

TAKİP ET

Reflü tanısı konulan ve sonradan akalazya olduğu belirlenen sinsi hastalık pek çok kişiyi ele geçirmeye başladı. Sinsice ilerleyen bir hastalık olduğu için kolay teşhis konulmuyor. Bunun üzerine dikkatli olmakta fayda var.

Son zamanlarda reflü şikayeti ile şikayetçi olan vatandaşların gizlice ilerleyen bir hastalığa yakalanma oranları olduğu öğrenildi. Akalazya ismi verilen hastalık halk dilinde gizli hastalık olarak ifade ediliyor. Bu hastalığa yakalanmak için belirli bir yaş sınırı bulunmuyor. 5 yaşında bir çocukta akalazya olurken 90 yaşındaki bir hastada da hastalık ortaya çıkabiliyor. Hastalığın belirtileri gizlice ilerleyen bir hastalık olduğu için zaman zaman zor algılanıyor. Bu yüzden bir uzman kontrolünden geçmeniz son derece önemli olabilir. 

Akalazya hastalığı genel olarak yemek borusunda meydana gelen bir hareket bozukluğu olarak ifade edilebilir. Kelime anlamı olarak bakacak olursak gevşeme güçlüğü olduğunu söyleyebiliriz. Yutma ile meydana gelen bazı refleksler bu süreç içerisinde yanlış çalıştığı için lokmanın mideye geçişinde birtakım sıkıntılar yaşanabilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için hemen belirti vermez. Bunun için çoğunlukla tanı konulması aşamasında bazı sorunlar meydana gelir. En sık rastlanılan sorunların başında yutma güçlüğü gelmektedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte yemek borusunun daraldığı görülür. 

Hasta bu hastalıkla birlikte tükettiği besinlerin yeniden ağzına gelme hissini sık sık yaşar. Bunun üzerine büyük bir iştahsızlık meydana gelir. Hasta hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Genel olarak kilo verme ve iştahsızlık sorunu hastaların yarısından fazlasında görülmektedir. Mide bulantısı ve kusma şikayetleri de bu duruma eklendiği zaman mutlaka bir uzman kontrolünden geçmek gerekmektedir. 

akalazya hastalık gizli hastalık sağlık