Borcunu inkar edenlere Yargıtay'dan emsal karar: Çevrimiçi yazışmalar delil sayılacak

TAKİP ET

Borcunu inkar ederek ödememeye çalışanlara yönelik Yargıtay'dan emsal karar. Yüksek Mahkeme, alacak davalarında mail, WhatsApp, Facebook gibi internet üzerinden yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna karar verdi. 

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nce 2017/1014 Esas ve 2020/4488 Karar sayılı ilam ile borçlara yönelik davalarda mail, whatsapp, facebook gibi internet üzerinden gerçekleştirilen yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna yönelik içtihat geliştirildi. 

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak mahkemeler nezdindeki ispat vasıtaları da gelişmelere yönelik şekilleniyor. Tüm görüşmelere rağmen alacağını tahsil edemeyenler tarafından ardı ardına davalar açılmaya başladı. Alacak ve borç ilişkilerindeki ispatın artık mail ve elektronik ortamdaki diğer yazışmalar da Yargıtay’ca kabul edileceğine karar verildi. 

YARGITAY EMSAL KARARA İMZA ATTI 

İki taraf arasında yaşanan ve sözleşmenin varlığına delalet eden internet üzerindeki her türlü yazışma ve mesajların davada delil olacağı kabul edildi. Alacak davalarında yeni bir gelişme yaşanmış oldu. 

Borcu olmadığı halde icra takibine maruz kalan vatandaş, borçlu olmadığının tespiti için mahkemelere geldi. Mahkeme tarafından, alınan bilirkişi raporu hükmünde sonuca gidilerek davanın reddine hükmetti. Verilen kararda, "Bilirkişi raporunda; taraflar arasında yazılı bir ücret sözleşmesi bulunmadığı tespiti ile vekalet ücreti hesaplanmıştır. Oysa davalı avukat tarafından davacıya gönderilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanununda (HMK) 'Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu kanuna göre belgedir.' yazılıdır. Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma sebebidir." Ifadeleri yer aldı. 

Yargıtay alacak-verecek borç