Bonzai Bitki Değil! Esrardan 90 Kat Daha Etkili

TAKİP ET

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ögel, "Esrara göre 90 kat daha fazla etkili olan Bonzai, ölümlere neden olabilir." dedi.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ögel, "Esrara göre 90 kat daha fazla etkili olan Bonzai, ölümlere neden olabilir." dedi. 

Prof. Dr. Kültegin Ögel, "Doğal bir uyuşturucu gibi piyasada yer alan Bonzainin etkisinin esrara göre 90 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Piyasada çok ucuz fiyatlarda satılmakta olan Bonzainin kullanımı ise her geçen gün artmaktadır." ifadelerine yer verdi. 

Ülkemizde tahminen 500 bin Bonzai kullanıcısı olduğunu  belirten Ögel, "Bu ürkütücü rakam, ülkemiz nüfusunun 0,625'ine tekabül etmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde bu rakam daha da artacaktır. Bonzai, 2011 yılında yasa dışı maddeler sınıfına alınsa da yasa dışı yollardan uyuşturucu madde olarak üretilmeye devam etmektedir. Bonzainin, esrara benzer psikoaktif etkileri olsa da kesinlikle bir bitki değildir. Kurtularak parçalanan çeşitli bitkilere kimyasallar püskürtülmesiyle üretilen Bonzai, sentetik kannabinoid grubunda yer alan uyuşturucu bir maddedir." dedi.

Bonzainin kullanımı halinde baş dönmesi, uyuşma, eşgüdüm kaybı, ileriki safhalarda hafıza kaybı gibi yan etkileri olduğunu belirten Ögel, "Bonzai kullanıcılarında sık çarpıntı ve hipertansiyon gibi yan etkiler görülmekle birlikte Bonzainin içeriğinde yer alan kimyasal karışımların cinsine, kullanılan miktara ve bireysel değişkenliklere göre ateş yükselmesi, terleme, hızlı nefes alma, epileptik nöbet, akut böbrek yetmezliği, kalp krizi, elektrolit dengesizlikler, bilinç kaybı, solunum depresyonu, akut görme kaybı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ile pankreas iltihabı gibi yan etkileri de olabilir. Bonzainin ölümcül olmasının nedeni ise kan basıncındaki ani-hızlı yükselme ile kalp hızındaki artıştır." şeklinde konuştu.

Bonzai Bağımlıları Tedavi Edilebilir

Prof. Dr. Ögel,  "Beyindeki keyif ve bellek alanını etkileyen Bonzai, beynin muhakeme ve beslenme bölgesi ile davranışları etkileme bölgesi olan  frontal bölgeyi uyuşturmaktadır. Bu nedenle Bonzai kullanıcıları, davranışlarını yönetemeyerek bilinç dışı hareketlerde bulunmaktadır. Ayrıca geçici felç halleri, baygınlık ve koma durumları da olabilir. Ülkemizde eroin kadar ölümlere neden olan Bonzainin, en fazla kullanıcılarının gençler olmasının nedeni ise ucuz ve kolay ulaşılabilir olmasıdır. 2014 yılındaki 400 ölüm vakasının önemli bölümü ise Bonzai nedeniyle gerçekleşmiştir. 

Bonzainin kullanım yaşı ortaokul düzeyine kadar düşmüştür. Bonzai kullanımı terk edildiği takdirde uykusuzluk, anksiyete bozukluğu, huzursuzluk, kusma, çarpıntı, sinirlilik, uyuşukluk, karın ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, titreme, göz kızarıklığı, iştahsızlık ve ishal gibi durumlar gözlense de bunların tedavisi bonzaiden daha kolay şekilde yapılabilir. Gençler ve aileler, bonzaiden kesinlikle uzak durmalı, teklif edilirse merak ederek kabul etmemeli, denemek amaçlı dahi kullanmamalıdır. Bonzaiyi tedavi etmek için yeterli deneyime sahibiz. Tek ihtiyacımız olan şey ise kullanıcıların, bırakmak için destek istemesidir." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

bonzai esrar sentetik kannabinoid tedavi eroin