Bol Su İçmek Zayıflatıyor mu?

TAKİP ET

Yaşamlarımızın her anında önemli bir yere sahip olan suyun vücudumuz üzerindeki etkisi büyüktür. Su, kanımızda, vücudumuzun her yerinde ve hücrelerimizin içerisinde dahi bulunmaktadır.

Yaşamlarımızın her anında önemli bir yere sahip olan suyun vücudumuz üzerindeki etkisi büyüktür. Su, kanımızda, vücudumuzun her yerinde ve hücrelerimizin içerisinde dahi bulunmaktadır. Hepimiz, bol su içmenin vücudumuza faydalı olduğunu düşünsek de Op. Dr. Gürdal Ören, günlük en az 3 litre su içilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Her insanın vücudundaki gereksinimlerin farklı olduğuna değinen Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gürdal Ören, “1990’lı yıllrdan bu tarafa insanlarda yerleşik bir düşünce haline gelen günlük en az 3 litre su içilmesinin gerekli olduğu yönündeki kanı doğru değildir. Yatalak bir hasta ile işe veya okula giden bir kişinin günlük su ihtiyacı bir olur mu? Elbette olmaz. İnsanların ihtiyaçları hayat tarzlarının farklılıklarına göre değişmektedir. Hayat tarzındaki bu fark ise sadece hareketli ya da durağan bir yaşama dayalı değil. Çok su içmek üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda gösteriyor ki bol su içmenin vücuda herhangi bir yararı yoktur. İnsan vücudu, terleme yoluyla günlük sadece yarım litre suyu dışarı atmaktadır.” dedi.

İnsanın, günlük kaybettiği su miktarı kadar suyu vücuduna koyduğu zaman vücudundaki su dengesini sağlayacağına değinen Op. Dr. Ören, “İnsan, nefes alıp verirken dahi ağızdan ve burundan çıkan havayla günlük 237 mililitre su kaybetmektedir. İdrar ve dışkı ise günlük 1.4 litre su kaybına neden olmaktadır. Bu ortalamalar bir araya geldiği zaman günlük ortalama 2 litre su kaybına denk gelmektedir. Vücuttaki bu su kaybı sadece su içerek değil, farklı yollardan da karşılanmaktadır. Örneğin tüketilen sebzeler ve meyveler vücut için su demektir. İnsan, günlük su kaybı kadar su içmelidir. Vücutta buna rağmen su kaybı varsa vücut, bunu susama yoluyla zaten insana söylüyor.” ifadelerine yer verdi.  

Zayıflamak için bol su içmek gerektiğinin külliyen bir yalan olduğuna değinen Op. Dr. Ören, “Obezite olan insanlar, su içmeyi bilmediklerinden mi yoksa az su içtiklerinden mi bu haldeler? Elbette hayır. İnsan, sadece bol su içerek zayıflayamaz. Alınan kaloriyi düşürtüp, harcanan kaloriyi artırmaya özen göstermek gerekiyor. Su, mide, bağırsak ve böbrek gibi sindirim sistemi organlarının düzgün çalışması, cilt ve saç gibi görsellerimizin sağlığı açısından elbette gereklidir. Ama bunları sadece su içmeye bağlamak yanlış olur. Düzenli beslenmeye, günlük fiziksel aktivite yapmaya, sağlıklı yemekleri seçmeye özen göstermek de son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.   

 

su sağlık zayıflamak yaşam