Birleşmiş Milletler, Halep İçin Harekete Geçti!

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, Halep'te yaşanan vahşette, Türkiye ve Rusya aracılığıyla gerçekleşen ateşkesi desteklediklerini belirtti. Halep'teki rejim güçlerine çağrı yapıldı.

Halep'ten gelen vahşet dolu haberlerin ardından başta Türkiye olmak üzere dünyada birçok ülke Halep için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde BM Genel Sekreteri  'i telefonla aradı ve görevini yemin ederek üstlenmiş olmasından dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Erdoğan, Şam rejiminin ve destekçilerinin Halep'te yürüttüğü vahşetin dünyayı dehşete düşürdüğünü belirtti ve kentteki ortamın rahatlatılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu konuya odaklandığını ve sivillerin tahliye edilmesine yönelik çabaların artacağını söyleyen Erdoğan, insani yardımların ulaştırılması için da harekete geçtiklerini belirtti. BM Genel Sektereri'nin ise Erdoğan'a, "Suriye ve Irak'tan gelen mülteciler konusunda yaptıklarıyla tüm dünyada takdir toplayan Türkiye'nin Halep meselesindeki duyarlılığına katıldığını" ifade ettiği ve bu drama seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi. SİVİLLERİN KATLEDİLMESİ ALARMA GEÇİRDİ BM Genel Sekreteri Sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada bölgeden katliam haberlerinin geldiğini belirtti ve  "BM Genel Sekreteri Ban, Halep'te çocuk ve kadınların da arasında olduğu çok sayıda sivilin katledildiği haberleri nedeniyle alarma geçti" dedi. Ban'ın Halep'teki siviller için taşıdığı endişeyi taraflara ilettiğini ve Suriye'deki durumun takip edilmesi için talimat verdiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Konseyi, Fransa ve İngiltere'nin talebiyle saat 20:00'de acil bir şekilde toplandı.Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katıldı ve Halep'teki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Toplantıda Suriye'deki duruma dair şu cümleler sarf edildi:

"BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler gördük."

"Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz."

"Suriye yönetimiyle müttefikleri Rusya ve İran'a, uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerine saygı göstererek Halep'teki sivillerin kentten ayrılmalarına ve yardım kuruluşlarının Halep'e insani yardım ulaştırmasına izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Savaş hukuku ve evrensel insan haklarına saygı gösterilmeli."