BioNTech ve Pfizer ortaklığında geliştirilen korona aşısının adı belli oldu

TAKİP ET

BioNTech ve Pfizer ortaklığında geliştirilen ve tüm dünyaya umut olan koronavirüs aşısının adı belli oldu. 

BioNTech ve Pfizer ortaklığında geliştirilen ve tüm dünyaya umut olan koronavirüs aşısının adı belli oldu.  Koronavirüse karşı yüzde 95 etkili olduğu belirtilen aşının adı Comirnaty olarak açıklandı. Söz konusu aşıdan 2020 yılının sonuna kadar 50 milyon, 2021 yılının sonuna kadar ise 1 milyar 300 milyon doz piyasaya sürülmesi hedefleniyor. 

Koronavirüse Karşı Yüzde 95 Etkili

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BioNTech Tıbbi Araştırmalar Yöneticisi ve Kurucu Ortağı Özlem Türeci, aşının hazırlanma süreciyle ilgili çok önemli bilgiler paylaştı. Söz konusu aşının 10 aylık bir proje sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Türeci, aşının ilk faz denemelerinin ise 23 Nisan tarihinde başladığını belirtti. İlk faz denemelerinin ardından 27 Temmuz’da ikinci faz denemelerine geçildiğini söyleyen Türeci, bunun ardından 44 bine yakın denek üzerinde yapılan üçüncü faz denemelerinde ise yüzde 95 etkinlik sağlandığı bilgilerine yer verdi. 


Üçüncü Faz Denemelerine Türkiye’de Katıldı

Türeci, aşının üçüncü faz denemelerinin ABD, Türkiye, Almanya, Brezilya, Arjantin ve Güney Afrika’dan seçilen kişiler üzerinde yapıldığını ve bu kişilerin yüzde 40’ından fazlasının 65-85 yaş aralığında olduğunu belirtti. Aşı uygulanan kişilerden yüzde 2’sinde baş ağrısı, yüzde 3,8’inde yorgunluk gibi yan etkiler görüldüğünü söyleyen Dr. Özlem Türeci, bunlar dışında aşının genel anlamda iyi tolere edildiğini ifade etti. 


Aşının İsmi Açıklandı

Koronavirüse karşı yüzde 95 etkili olduğu belirtilen ve tüm dünyaya büyük bir umut olan BioNTech-Pfizer ortaklığında geliştirilen koronavirüs aşısının ismi Comirnaty olarak açıklandı. 
 

biontech pfizer özlem türeci koronavirüs aşı comirnaty