Beyaz Lahananın Faydaları

TAKİP ET

Beyaz lahana için tam bir vitamin deposu denilebilir. B, C, ve E vitaminlerinin yanında demir, magnezyum, potasyum minareleri de içeren beyaz lahananın kalp sağlığından, kansere karşı direnç sağlamaya, bağışıklık sistemini güçlendirmesinden ve cilt sorunlarının üstesinden gelmesine kadar birçok hastalığa şifa sağlıyor.

Kış aylarının mucize besini beyaz lahananın pişerken etrafa yaydığı koku pek sevilmez. Oysa pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler beyaz lahanayı daha mucizevî besin haline getiriyor. Beyaz lahana, turpgiller ailesine ait bir sebzedir. Verimli topraklarda hızla yetişen beyaz lahanayı ülkemizde her yerde bulabilmek de mümkün. 

İşte mucize sebze beyaz lahananın insan sağlığına faydaları…

Zayıflamaya Yardımcı

100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana kilo vermek isteyenlerin favori sebzeleri arasına girmektedir. Salata, sebze yemeği, çorba veya zeytinyağlı olarak tüketilebilir. Özellikle lahana çorbası olarak tüketimi hem düşük kalorili içeriğiyle hem de lif açısından zengin olması sebebiyle uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Özellikle yağda eriyen K ve A vitaminlerinin emilimini arttırması için üzerine az miktarda zeytinyağı eklemeyi unutmayın. 

Bağışıklık sistemini koruyor

Çeşitli bitkisel besinler ve kükürt içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçeriğindeki bileşikler bağışıklık sisteminin içindeki hücreleri düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Yine içeriğindeki kükürt sayesinde gastrit ve ülsere karşı da savaşıyor ve hazmı kolaylaştırıyor. 

Bağırsak dostu

İçeriğindeki zengin lifler sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor. Özellikle pişerken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini çalıştırmasını sağlıyor. Sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için beyaz lahana gibi lif açısından zengin besinleri tüketmek gerekiyor. Çiğ tüketimi bağırsak sağlığı açısından daha etkili oluyor. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde, kabızlık şikâyeti olanların mutlaka beslenme alışkanlıklarında yer vermesi gereken bir sebze.

Kanser düşmanı

İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı koruyor. Yapılan araştırmalarda, lahana tüketimi akciğer, meme, kolon  kanserlerine karşı korurken, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. 

Göz sağlığını koruyor

Beyaz lahana, beta karoten zengini olduğu için göz sağlığı açısından yeri doldurulmayacak bir besin, beta karotenler A vitaminine dönüşüp göz sağlığına fayda sağlıyor. A vitamini gözleri güçlendirerek özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan katarakt oluşumunu engelliyor. Gece görme fonksiyonlarını da arttırarak gözlerin yaşlanmasını engelliyor. 

Kemikleri güçlendiriyor

100 gram beyaz lahanada günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyor. Böylece hem diş hem kemik ve kas sağlığını güçlendiriyor. 30 lu yaşlara kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskini azaltıyor. Yaşlılık döneminde daha sağlıklı kemikler için beyaz lahanaya sofralarınızda yer açın. Çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor. 

Cildi güzelleştiriyor

İçeriğindeki kükürt sayesinde cilt iyileştirici özelliğe sahip beyaz lahana, akne ve sivilceleri önlüyor. Ayrıca egzama, sedef hastalığı, böcek sokmaları ve yara gibi deri problemlerini de iyileştiriyor. Cilt temizleme özelliği de var, bunun için lahanayı kaynatıp soğuyan su ile cildinizi silmeniz yeterli. 

 

Beyaz Lahananın Faydaları çiğ beyaz lahananın faydaları lahana suyunun faydalari lahana suyunun saça faydaları beyaz lahana faydaları ibrahim saraçoğlu çiğ lahana yemek zayıflatırmı lahana yaprağı neye iyi gelir