Beslenme Alışkanlığı Ömür Süresini Etkiliyor

TAKİP ET

Beslenme alışkanlığımız, sağlığımızı bire bir etkileyen etkenler arasında yer alıyor. Yapılan bir araştırmadan elde edilen verilere göre kötü beslenme alışkanlığı ömrü kısaltıyor.

Beslenme alışkanlığımız, sağlığımızı bire bir etkileyen etkenler arasında yer alıyor. Yapılan bir araştırmadan elde edilen verilere göre kötü beslenme alışkanlığı ömrü kısaltıyor. Küresel Hastalık Yükü Çalışması (GBD) verileri incelendiği zaman dünyada her sene 11 milyon kişinin, beslenme alışkanlığından kaynaklanan rahatsızlıklar yüzünden yaşamını kaybettiği görülüyor.

Dünyadaki her beş ölümden birinin nedeni beslenme alışkanlığından kaynaklanan rahatsızlıklar. Bu oranın, sigara tüketimine bağlı rahatsızlıklardan kaynaklanan ölümlerden daha fazla olduğu düşünüldüğü zaman pek de sağlıklı beslendiğimiz söylenemez. Beslenme alışkanlığında ömrü en fazla kısaltan etken ise ekmek, soya sosu ya da işlenmiş gıdalar dahil olmak üzere her türden tuz tüketiminin fazla olması.  

Günümüzde kalp rahatsızlıklarına ve kansere yakalanmada obezitenin çok etken olduğu söylense de uzmanlar, kötü beslenme alışkanlığınında önemli etkenler arasında yer aldığını dile getiriyor.

Dünyadaki ölüm nedenlerini her sene en kapsamlı şekilde araştıran Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre insan ömrünü kısaltan tehlikeli beslenme biçimlerinde yer alan özellikler şöyle;

Beslenirken aşırı oranda tuz tüketilmesi.

İçeriğinde tam tahıl olan gıdaların az tüketilmesi.

Meyvenin az tüketilmesi.  

Ayrıca çerez gibi kabuklu yemişlerin, sebzelerin, tohumların, deniz ürünlerindeki omega-3 ve lifli gıdaların az tüketilmesi de ömrü kısaltan tehlikeli beslenme biçimlerinin özellikleri arasında yer alıyor.

Beslenme Alışkanlığı Neden Ölüme Götürür

Dünyada geçen sene beslenme alışkanlığına bağlı olarak 11 milyon ölüm vakası gerçekleşti. Bu ölümlerin 10 milyonuna kalp ve damar rahatsızlıkları yol açtı. Bu da aşırı tuz tüketiminin tehlike boyutunun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Aşırı uz tüketimiyle birlikte yükselen tansiyon, kalp krizi ve felç riskini yükseltiyor. Kalp ve kan damarlarınıda etkileyebilen tuz, organların etkin bir şekilde çalışmasını engelleyerek kalbin durmasına neden olabilir.

Kalbi koruyan ve kalp rahatsızlıklarında riski asgariye indiren tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve bol tüketilmelidir.

Kötü beslenme alışkanlığına bağlı olarak en sık görülen ölüm nedenleri ise kalp rahatsızlıkları, kanser ve Tip 2 diyabet rahatsızlığıdır.    

beslenme alışkanlığı Küresel Hastalık Yükü Çalışması tuz tüketimi sağlıklı beslenme ömür süresi son dakika