Belgeler Ortaya Çıktı! ABD'den Flaş PKK / YPG Önerileri

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura tarafından dün Cenevre'de Suriye'de yeni bir anayasa hazırlığı için kurulması öngörülen komisyon başta olmak üzere sürecinin ana parametrelerinin belirlenmesi için son tur görüşmeleri düzenlendi. Görüşme sırasında ABD kapsamlı bir çerçeve öneri sundu.

Birleşmiş Milletler'in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura tarafından dün Cenevre’de Suriye'de yeni bir anayasa hazırlığı için kurulması öngörülen komisyon başta olmak üzere sürecinin ana parametrelerinin belirlenmesi için son tur görüşmeleri düzenlendi. Görüşme sırasında ABD kapsamlı bir çerçeve öneri sundu.

ABD'nin hazırladığı belgelerin kopyasını ulaşırken belgelerde Suriye’de Esad’lı geçişi ve bölgesel yönetimleri dışlamadığına yönelik önemli ipuçları bulunuyor. ABD tarafından hazırlanan öneride kurulacak anayasa komisyonunda Kuzeydoğu Suriye'den temsilciler bulunması isteniyor.  Yani buradan da Anlayacağınız üzere Kuzeydoğu Suriye dedikleri terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG nin ana unsur olduğu SDG. 

ÇÖZÜM ARAYIŞLARI DEVAM EDİYOR
Başta Abd olmak üzere batının Suriye'de siyaset çözüm arayışları devam ediyor.  Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura,  Suriye'deki çözüm arayışının adresi olarak görülen Cenevre sürecinin canlandırılması için bir kez daha devreye girdi. Hafta boyunca çeşitli toplantılar düzenleyen Mistura,  Suriye krizinin baş aktörleri ile kurulması öngörülen yeni anayasa komisyonu ile anayasa reform sürecini değerlendirdi.  cenevre'de yapılan toplantıların ilk iki gününde Astana sürecinin garantörü Türkiye, Rusya ve İran’ın temsilcileriyle bir araya gelen Mistura, bu görüşmelerin hem hemen ardından ABD'nin başını çektiği Fransa,  Almanya, İngiltere, mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan oluşan ‘Küçük Grup’ temsilcileri ile buluştu. ABD’yi Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey ile yardımcısı Joel Rayburn’un bu toplantılarda temsil ettiği öğrenildi.

BELGELER ORTAYA ÇIKTI
Diğer yandan ABD heyeti cenevre'de masaya oturup Trump yönetiminin Suriye için öngördüğü siyasi vizyonu ortaya koyan ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan belgeler sundu. Belgelerin kamuoyu ile Paylaşmak üzere hazırlanmadı vurgulanırken Bu belgelerin kopyaları ortaya çıktı. Belgelerde ABD çözüm parametresi olarak 8 madde sundu. İşte o maddeler;

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına bağlı olarak ‘Küçük Grup’ şöyle bir Suriye hükümetinin arayışında olmalı: Teröristleri desteklemeyen ve onlara güvenli alan sağlamayan;  Kitle imha silahlarından arındırılmış ve kitle imha silahı programlarını kanıtlanabilir bir biçimde sonlandırmış; İran rejimi ve onun militan uzantılarıyla ilişkisini kesmiş; Komşularına tehdit oluşturmayan; Sığınmacıların evlerine gönüllülük esasına dayalı, güvenli ve onurlu dönüşü için gerekli koşulları sağlayan; Savaş suçlularını ve insanlığa karşı suç işleyenleri yargılayan ya da bunu yapması için uluslararası toplumla işbirliği içinde olan.

 

abd suriye çözüm PKK YPG son dakika cenevre BM