Bekar İnsanlar Daha mı Sağlıklı?

TAKİP ET

Bekar olan insanlar üzerinde araştırma yapan ve kendisi de bekar olan Amerikalı Psikolog Bella DePaulo, yalnız yaşamanın sağlık üzerindeki etkisine işaret etti.

Bekar olan insanlar üzerinde araştırma yapan ve kendisi de bekar olan Amerikalı Psikolog Bella DePaulo, yalnız yaşamanın sağlık üzerindeki etkisine işaret etti. 

63 yıldır yalnız sürdürdüğü yaşamını bilimsel araştırma konusu yapan Amerikalı Bella DePaulo,  yalnızlığını bilimsel araştırma konusu yaptı. ABD'de bulunan Santa Barbara Üniversitesinde Psikoloji Bölümü öğretim üyesi olan DePaulo, yalnızlığın yararları ile ilgili verdiği konferansta evliliği yaşamının hiçbir döneminde düşünmediğini yalnız yaşamanın kendisi için murada ermek olduğunu söyledi. Kendisiyle paralel düşüncede olan ve. bekar olmayı tercih eden insanlar üzerinde 10 yıldan fazladır araştırmalarını sürdüren DePaulo, yalnız yaşayan insanların sosyal çevrelerinin daha geniş olduğuna ve daha sağlık olduklarına dikkat çekiyor. 

Daha Fazla Egzersiz 

Evli insanların sosyal çevrelerinin daha geniş ve renkli yaşama sahip olduklarını düşünenler, bu düşüncelerini gözden geçirmelidir. Sosyal Bilimciler Natalia Sarkisian ve Naomi Gerstel tarafından Amerikalı evli ve bekarların sosyal ilişkileri ile ilgili 2015 yılında araştırma yapıldı. 

Araştırmada oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmada bekarların, sosyal çevreleri ile ilişkilerinin ve aralarındaki dayanışmanın evlilere göre daha sıkı olduğu görüldü. Ayrıca araştırmada farklı ırk, cinsiyet ve gelir gruplarında da sonuçlar benzerdi. Sarkasian ve Gerstel tarafından yapılan araştırma sonucuna göre bekar olmak, cinsiyet farkı gözetmeksizin sosyal ilişkileri güçlendiriyor. 

Evlenen insanlar, yerleşik hayat tarzını benimsedikten sonra spor ve egzersiz bakımından daha sağlıksız bir yaşam sürüyorlar. Yaşları 18 ile 64 arasında değişen 13 bin erkek ve kadın üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre bekar olanlar, evli ya da boşananlara göre daha fazla spor ve egzersiz yapıyor. 

Evliler Daha Kilolu

9 Avrupa ülkesinde 4 bin 500 kişinin vücut kütle endeksleri üzerinde yapılan ve sonuçları 2015 yılında Social Science and Medicine isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre bekar kadın ve erkeklerin vücut kütle endeksi evlilere göre daha hafif çıktı. Evli erkeklerin vücut kütle endeksi 2 kilo 200 gr daha ağır. 

Bekarlar İle İlgili İnançlar Efsane

Evli ve bekar insanlar ile ilgili yapılan 800'ü aşkın araştırmayı 2016 yılında inceleyen ve kendisi gibi düşünen uzmanlar olduğunu gören DePaulo, 2013 yılında PsychCentral isimli bloğa, "Bekarlığın yalnız, sevgisiz ve sefil bir yaşam olduğu ve bekarların yaşamdaki en büyük arzularının eş bulmak olduğu yönündeki inançların hepsi efsanedir." şeklinde yazmış. 

bekar evli sosyal yaşam egzersiz kilo