Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?

TAKİP ET

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de bebeklerde veya çocuklarda ateşin normalde kaç derece olması gerektiği ve ateş yükselmesi durumunda ne yapmalı sorusudur.

Bebeklerin bağışıklık sistemi zamanla güçlenmeye başlayacağı için, oluşabilecek enfeksiyon durumunda bebeklerde ateş meydana gelmektedir. Doğumdan itibaren yavaş gelişen bir bağışıklık sistemi vardır ve dışarıdan gelen enfeksiyonlarla savaşmak için belirli aralıklarla ateş yükselmesi görülebilir. 

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ATEŞ KAÇ DERECE OLMALI?

Yetişkinlerde vücut ısısı 35-37 derece arası olduğunda normal olarak değerlendirilir. Bebeklerde yetişkinlere göre vücut ısısı biraz daha fazladır. 35-38 dereceleri bebeğin normal vücut ısısı olarak kabul edilir. 38 derece ve üstü görüldüğünde bebeklerde ateş olduğu kabul edilip müdahale edilir. 38 derece bebeklerde sınır olarak kabul edilir ve hemen müdahale edilmez ancak belirli aralıklarda ateşi ölçülür. 40 derece üstü ateş görülürse hemen hastaneye gidilmelidir. Bebeğiniz 0-6 ay arasındaysa hiçbir ilaç vermeden hemen doktora danışmanız en doğru yol olacaktır. 
39 derece üstü ateşlerde çocuğu veya bebeği ılık su doldurduğunuz bir küvete sokabilirsiniz. Uygulama yapacağınız suyun ısısı çok önemlidir.  Çok soğuk veya buzlu su asla kullanılmamalıdır.

ATEŞ NASIL VE NEYLE ÖLÇÜLÜR?

Yaşa göre farklılık gösterse de en güvenilir ateş ölçme yolları makattan ölçüm ve koltuk altından ölçümdür. Ateş ölçer çeşitlerini inceleyelim;
Civalı cam termometre: Bu termometroler eski zamandan beri kullanılıyor. Ancak çabuk kırılabilmeleri ve kırıldıklarında açığa çıkan toksik civa etkisi olduğundan günümüzde pek tercih edilmiyor.
Elektronik dijital termometre: Bu termometreler, ateş ölçümünü civalı cam termometrelere göre çok daha hızlı yapar. Dijital ekranından ateş değeri kolaylıkla ekrana yansır ve okunur. 
Kızıl ötesi termometre: kulak zarı ve çevresinde ateşi ölçer. Birkaç saniye içinde sonucu ekranda gösterir. Kulak ve alından ölçümlerle ikiye ayrılır.

ÇOCUKLARDA ATEŞ NEDENLERİ

Bebek ve çocuklarda ateşin en sık karşılaşılan nedeni enfeksiyonlardır. Örneğin; grip, nezle veya soğuk algınlığı gibi hastalıklar çocuğun ateşinin çıkmasına sebep olabilir.
Ortam ısısının çok yüksek olması
Yetersiz beslenme
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yetersiz sıvı alınımı veya ishal, kusma gibi nedenlerden vücutta sıvı kaybı
Romatizmal hastalıklar
Çocuğu aşırı giydirme 
Tümoral hastalıklar

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Ilık su ile duş yapıldığı halde ateş 1 saat içinde düşmediyse,
Çocuk 6 aydan küçükse 
Çocugun ateşi sürekli çıkıp tekrarlanıyorsa
Ateş düşürücü verildiği halde ateşi çok sık çıkıyorsa, koltuk altından ölçüm yapıldığında 38,5 veya 39 u geçiyorsa
Ateşle birlikte şuur problemi, solunumda güçlük, şiddetli kusma ve ishal gibi belirtiler varsa
Çok sık çıkmıyor- çok yüksek değil, başka önemli bir belirtide yok ancak 2 ila 3 günden daha uzun süre ateş devam ediyor ve ateş düşürücü ilaç ihtiyacı oluyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı bebeklerde alından ateş kaç olmalı alından ateş kaç derece olmalı bebeklerde alından ölçülen ateş kaç olmalı bebeklerde ateş nasıl düşer