Bebeğin Sağlıklı Büyümesinde Etken 4 Sır

TAKİP ET

Bebekler, ana rahminde ve doğumdan sonraki ilk aylarda çok hızlı gelişim gösterirler. Bebeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri ve zihinsel gelişimleri açısından 0-3 yaş aralığı ayrı bir öneme sahiptir.

Bebekler, ana rahminde ve doğumdan sonraki ilk aylarda çok hızlı gelişim gösterirler. Bebeklerin sağlıklı büyüyebilmeleri ve zihinsel gelişimleri açısından 0-3 yaş aralığı ayrı bir öneme sahiptir. Bu yaş aralığı aynı zamanda bebeklerin en hızlı geliştiği ve büyüdüğü dönemdir. Ayrıca beyin gelişiminin %80’i bu yaş aralığında tamamlandığından dolayı beyin gelişimine önem gösterilmelidir. Yine bu yaş aralığında bebeğin beyin ölçüsü, yetişkinlik dönemindeki beyin ölçüsüne yakın olur. İlerleyen yaşlarda ise büyüme hızı ve gelişim yavaşlar.

Uykuya Önem Verilmeli

Bebekler açısından beslenme kadar önemli olan diğer bir hususta gece uykusunun kesintisiz olmasıdır. Çünkü bebeklerin büyümesinde uyku en önemli faktördür. Karanlık ortamda uyunduğu zaman vücut melatonin hormonu salgılamaktadır. Bu hormonda bebeklerin bağışıklık sistemini oldukça güçlendirmektedir. Karanlık ortamda uyunan uyku, hipofiz bezinin daha fazla büyüme hormonu salgılamasında en önemli yardımcıdır. Ayrıca bebeğin çalışmayan kasları uyku esnasında çalışmaya başladığı gibi enerji depoları da yenilenmektedir. Bebeklerin beyinleri uyku esnasında da çalışmaya ve gelişmeye devam eder.

Kaliteli Bez, Kaliteli Uyku

Çocuğun uykusu yaşadığı rahatsızlıktan ötürü bölünebilir. Ancak bebeklerin gece uykusundan uyanmasında rastlanan en sık faktör ise şüphesiz altının ıslak olmasıdır. Bu yüzden kaliteli bez ile bebeğin altının kuru kalmasının sağlanması önemlidir. Unutmayalım ki bebeğin, sırf altının ıslak olduğundan dolayı uyanması ve tekrar uykuya dalması oldukça zaman almaktadır.

Sevildiğini Hissetmeli

Sağlıklı bebek gelişiminde en önemli faktör sevgidir. Bebekler, sevgiyi en iyi dokunarak ve yumuşak ses tonuyla söylenen güzel sözlerle hissetmektedirler. Anneler, bebeklerine olan sevgilerini en fazla altını temizlerken, banyo yaptırırken, emzirirken ve okşarken hissettirirler. Sevildiğini hisseden bebek ise sakinleştiği gibi sağlıklı ve hızlı büyüme sürecine girer.

İletişim

Bebeklerin hisleri çok kuvvetli olduğundan dolayı aile içerisinde yaşanan sorunlar, tartışmalar ve huzursuzluklar bebek tarafından derhal hissedilir. Bebeğin bakımıyla ilgilenen anne ile diğer aile bireylerinin psikolojisinin ve bebekle iletişiminin düzgün olması bebeğin gelişimi açısından önemli olduğu kadar kişiliğinin şekillenmesinde de etkendir. Bebeğin hissettiği her problem, uyku düzenini ve beslenme alışkanlığını olumsuz etkiler. Huzursuzluk sendromu yaşayan bebekler hırçınlaşabilir. Bu nedenle aile içerisindeki sorunlar, bebeğe yansıtılmadan uzman aile terapistinden destek alınarak sağlıklı şekilde çözülmelidir. 

 

bebek sağlıklı gelişim bez uyku sevgi iletişim