Barzani'nin Referandum Planı Suya Mı Düşüyor? Irak Başbakanı da Erteleme İstiyor

TAKİP ET

Barzani'nin 25 Eylülde yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu için Irak Yüksek Mahkemesi engeline takıldı. Mahkemenin 25 Eylülde yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu askıya aldığı öğrenildi. Öte yandan Irak Başbakanı İbadi'nin de referandumun ertelenmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

Barzani’nin 25 Eylülde yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu için Irak Yüksek Mahkemesi engeline takıldı. Mahkemenin 25 Eylülde yapılması planlanan bağımsızlık referandumunu askıya aldığı öğrenildi. Öte yandan Irak Başbakanı İbadi’nin de referandumun ertelenmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

MAHKEME ASKIYA ALINMASINA KARAR VERDİ

Barzani’nin 25 Eylülde yapacağız dediği bağımsızlık referandumu için engeller art arda geliyor. Son olarak Irak Yüksek Mahkemesi de referandumun askıya alınması kararına vardı. Alınan bu karar sonrasında Irak Başbakanı İbadi’de yapılacak olan referandumun askıya alınmasını istediğini açıkladı. 

REFERANDUM DURACAK MI?

Irak Yüksek Mahkemesinin aldığı karar sonrasında mahkeme sözcüsü olan İyas Samuk’un açıklamasında, "Mahkeme, üyelerin katılımıyla toplanarak, Kürdistan bölgesi ve diğer bölgelerde referandumun durdurulması için gelen talepleri inceledi." ifadelerinde bulundu.

DAVALAR SONUÇLANINCAYA KADAR ASKIYA ALINACAK

Irak Yüksek Mahkemesinin kararına göre, referandumun anayasaya aykırı olduğu yönünde açılan davalarının sonuçlanmasına kadar referandumun askıya alındığını belirtti. Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin de alınan bu kararı dikkate alarak referandumu ertelemesi bekleniyor. 

BARZANİ NE YAPACAK?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesut Barzani, son yaptığı açıklamada bağımsızlık referandumunu herkese rağmen gerçekleştireceklerini ve ertelenmesinin söz konusu olmayacağını belirtmişti. Barzani’nin 25 Eylül 2017’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna son gelen engeller sonrasında ne karar vereceği merak ediliyor.

 

mesut barzani ırak IKBY bağımsızlık referandumu ırak yüksek mahkemesi ırak başbakanı ibadi