Bakanlıktan Bayram Temizliği Uyarısı

TAKİP ET

Kurban Bayramına sayılı günler kala Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bayram temizliği yapacak olan ev hanımlarına uyarı geldi.

Kurban Bayramına sayılı günler kala Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bayram temizliği yapacak olan ev hanımlarına uyarı geldi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada "Kurban Bayramının yaklaşması münasebetiyle evlerde bayram temizliği hız kazanacağından dolayı temizlik ürünlerinin kullanımında artış görüleceğinden kamuoyunun bilgilendirilmesine gerek duyulmuştur" denildi.   Bakanlık tarafından yıl boyunca yapılan denetimlere dikkat çekilen açıklamada, "Deterjan, kuvvetli asit baz gibi ürünlerin denetimleri yıl boyunca sürmekte olup, temizlik ürünlerinin içeriğindeki nonilfenol ve nitrik asit miktarları akredite laboratuvarda kontrol edilmektedir. Bununla birlikte tüketiciler tarafından kullanılan temizlik ürünlerinde ürün etiketlerinin bulunmasının zorunlu olduğu, tüketicilerin doğru bilgilendirilip bilgilendirilmediğinin tespit edilmesi içinde bu etiketler ayrıca kontrol edilmektedir." denildi.   Denetim Sonuçları   Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlere ilişkin verilerde açıklandı. Açıklanan verilere göre 2014 yılında 80.597 adet, 2015 yılında 1.540.225 adet ürünün denetlendiği ve güvensiz olduğu tespit edilen 3.562 üründen dolayı 50.295 TL para cezası uygulandı.   2016 yılında ise 80.094 ürünün denetlenerek 1.211 adet ürüne de güvensizlik nedeniyle 16.675 TL para cezası uygulandı. 2017 yılının ilk 7 ayına ilişkin açıklanan verilerde güven verdi. 2017 yılının ilk 7 ayında denetlenen 57.036 üründe güvensizlik tespit edilemedi.   Çamaşır Suyunun ve Tuz Ruhunun Karıştırılmaması Gerekiyor   Tüketicilerin temizlik ürünü satın aldıkları zaman mutlaka orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri gerektiğinin ve kullanım esnasında da ambalaj üzerinde yer alan uyarılara dikkat edilmesinin sağlık ve güvenlik açısından önem taşıdığına da açıklamada yer verildi.   Bununla birlikte çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasalların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerektiğine ve özellikle gıda maddeleri ile aynı yerde bulundurulmamasının önemine vurgu yapıldı.   Bakanlık tarafından kuvvetli asit ve baz olarak nitelendirilen tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açıcı gibi ürünlerin kullanımı esnasında yapılan en büyük hatanın bu ürünlerin çamaşır suyu vb. ürünlerle karıştırılarak kullanılması olduğuna vurgu yapılarak bu hususta tüketiciler uyarıldı.   Bu tür hatalı kullanımlar neticesinde solunum sisteminde ciddi hasarlar oluşabileceğine ve ölümcül kazalar dahi meydana gelebileceğine dikkat çekilerek, "Bu tür temizlik ürünleri kullanıldıktan sonra kusma, ishal, tansiyonda düşme, solunum problemleri, deri ve gözde iritasyon gibi zehirlenme belirtileri gözlendiği takdirde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli ve Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) 114 numaralı telefonu ya da Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 numaralı telefonuna ulaşılmalıdır." denildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kurban Bayramı bayram temizliği temizlik ürünleri