Bakanlık Uyardı! Bütün Marketlerde Satılan O Ürünlere Dikkat!

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından vatandaşlara yapılan uyarıda Gıda alışverişi yaparken ambalaj gıda ambalajı bozulmuş besinlerin satın alınmaması ambalajın bombeleşmiş olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tüketicilere yönelik hazırladığı broşür dan Aa muhabirinin tüketici haftası nedeniyle yaptığı derlemeye göre gıda alışverişinde vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı hususlara yer verildi. 
Bakanlık tarafından yapılan uyarıda ambalajsız besinler ile ambalajı yırtılmış ve bozulmuş besinlerin satın alınması gerektiği belirtildi. Tüketiciler alışveriş yaparken özellikle ambalajın bombeleşmemiş olmasına dikkat etmeli. Ayrıca alışveriş sırasında zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli besinleri tercih etmek önemli. Tüketiciler kesinlikle etiketi okunmayan ve tahrip olmuş ürünleri satın alma malı.
Gıda alışverişinde besinlerin nem sıcaklık ve ışık gibi kendine özgü muhafaza koşullarında satışa sunulmadığına dikkat etmek de büyük önem taşıyor. Marketlerde besinlerin saklandığı buzdolabının ve derin dondurucuların sıcaklıkta ölçülerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edilmeli. Ayrıca ürün etiketinde bulunan muhafaza ve kullanım koşullarının sağlanıp sağlanmadığına bakılmalı.
Tüketiciler kaynağını bilmedikleri denetimsiz Sokak sütü satın almalı. Pastörize ve uzun ömürlü süt al tercih edilmeli denetimsiz çiğ sütten yapılmış salamura edilmemiş ve olgunlaştırılmış peynir satın alınmalı.
Yumurta alırken kırık çatlak ve kirli olmamasına dikkat edilmeli kullanmadan önce mutlaka yıkanmalı. Kuru baklagiller takımlar sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumların küflü, böcek yenikli, kırık taneli olmamasına Özen gösterilmeli.
Kısa sürede tüketilmesi gereken ve kolay bozulabilen süt ve et ürünlerinde son tüketim tarihi diğer ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi mutlaka kontrol edilmeli.
Hayvansal besin satın alırken etiketlerde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu tanımlama işareti aranmalıdır. Diğer ürünler içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan işletme numarası bulunan besinler tercih edilmelidir.
Et ve et ürünlerinin kendine has kokusu renk görünümün olmasına dalı olmasına dikkat edilmeli ve bu ürünler güvenilir yardan satın alınmalıdır. Hazır kıyma tercih etmek yerine parça etten Çektirilen kıyma parça Tavuk yerine ise bütün tavuk tercih edilmelidir.
Deniz mahsülleri ve balık alışverişi yaparken de kendine has kokusu olmasın okullarının parlak gözlerinin Berrak ve hafif kabarık solungaçlarının kapalı ve koyu kırmızı renkli olmasına dikkat edilmelidir.

VATANDAŞIN İHBARI SONUCU DENETİM

Gıda ürünlerine ilişkin vatandaşların harfi ile ihbar ve şikayetlerini Türkiye'nin her yerinde Alo 174 gıda hattını arayarak ile bilecekleri belirtildi. Vatandaşların bu konuda şikayetleri ve önerileri büyük önem taşıyor. Tarım ve orman bakanlığı vatandaşların ihbarı üzerine denetimler gerçekleştiriyor.

son dakika tarım ve orman bakanlığı uyarı son dakika haberi