Bakan Koca'dan ilaçlar hakkında: 'Hasta ve reçete sayısının artması ilaç tüketimini artırdı'

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son zamanlarda bazı ilaçlardaki erişim sıkıntı hakkında açıklamalarda bulundu . Kabine toplantısının ardından konuşan Bakan Koca, sorunun maliyetlerin yükselmesi ve hasta sayısında yaşanan artıştan kaynaklandığını ifade etti. Bakan Koca, yaptığı konuşmasında,  "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

Üst solunum yolları hastalıklarında artış yaşandığı ve hastanelerde yoğunluk yaşanılan zamanda birçok ilaca erişim sorunu olduğu iddiaları gündemde yerini aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'ndan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Sıkınıtının maliyetlerin artması ve hasta sayısından dolayı yaşandığını ifade eden Koca, "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı. Bu dönemde hasta sayımız ve reçete sayımız yüzde 40 oranında arttı. Dolayısıyla bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete sayısının fazlalığı, belli ilaçlarda tüketimin yoğunluğu, ayrıca dünyada hammadde sorununun varlığı önemli bir neden" şeklinde konuştu.

'YILDA BİR ZAM DOĞRU DEĞİL'

İlaç fiyatlarına yılda bir kez zam olmasının doğru olmadığını ifade eden Bakan Koca, "Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

‘BİRDEN FAZLA GÜNCELLEME OLABİLİR’

Şubat 2023'te ilaç fiyatlarında uygulanan döviz kurunun güncelleneceğini ifade eden Bakan Koca, "Şubat döneminde yapılacak bir önceki yılın Euro kuru ortaklaması üzerinden zam beklentisi bu sorunu daha da arttırıyor. Dolayısıyla bizim buna farklı bir yaklaşım getirerek olayı çözecek tedbiri hızla devreye almamız gerekiyor. Bu döneme özel olarak, şubat öncesi dönemde ne yapabiliriz çalıştık" ifadelerini kullanan Bakan Koca, "Çok uzun sürmeyecek" dedi.

MASKE UYARISI

Ayrıca hastanelere üst solunum yolu şikayeti ile gelen hasta sayılarında artış yaşandığını vurgulayan Bakan Koca, maske uyarısında bulundu. Koca,"Üst solunum yolu belirtisi olan kişiler maske takarak normal hayata karışmalı. Hastalığı ne olursa olsun bulaştırmamaya özen göstermeli" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Koca ilaç sektör