Bakan Koca Çin aşısının yan etkilerini açıkladı

TAKİP ET

Koronavirüs salgını her geçen gün artarak devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dönemde en çok tartışılan konulardan biri olan Çin aşısıyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Koronavirüs salgını her geçen gün artarak devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan son dönemde en çok tartışılan konulardan biri olan Çin aşısıyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Çin’den ülkemize gelecek olan 50 milyon doz aşıyla ilgili yeni açıklamalarda bulunan Bakan Koca, aşının ardından ateş ve halsizlik gibi çok az iki yan etki olabileceğini aktardı.

Aşı Türkiye’ye Geliyor

Çin’in koronavirüs salgınına karşı ürettiği Sinovac aşısı önümüzdeki haftadan itibaren ülkemizde uygulanmaya başlanacak. Türkiye’nin söz konusu aşıdan 50 milyon doz sipariş ettiği belirtilirken Bakan Koca’nın da sık sık aşıyla ilgili açıklamalara yer verdiği görülüyor.

Aşının İki Yan Etkisi Olacak

Türkiye’ye gelecek olan Çin aşısıyla ilgili kafalarda en çok oluşan soru işaretlerinden birisi de aşının yan etkileri. Habertürk’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Aşının yan etkileri olacak mı?’ sorusuna yanıt verdi. İnaktif aşıda böyle bir sorun olmadığını dile getiren Koca, ‘Yan etki dediğiniz ateş ve halsizlik çok çok az, neredeyse yok gibi’ ifadelerini kullandı. Aşılarda en sert yan etkilerin mRNA aşılarında görüldüğünü söyleyen Sağlık Bakanı, mRNA aşısı olan bazı deneklerde iki gün süren yüksek ateş gözlemlendiğini ancak Sinovac aşısının bir inaktif aşı olduğunu ve böyle bir yan etki yapmadığını belirtti.


Aşı Zorunlu Mu Olacak?

Akıllardaki bir diğer soru işaretlerinden biri olan ‘Aşı zorunlu olacak mı?’ sorusuna kendisine yöneltilen ‘Bazı sağlık personelleri aşı yaptırmak istemezse ne yapacaksınız?’ sorunun ardından ‘Yapacak bir şey yok. Kimseye zorla aşı yaptıramayız’ ifadeleriyle yanıt verdi.

Aşı 4 Aşamada Uygulanacak

Ülkemize geldikten sonra TİTCK Laboratuvarları tarafından yapılacak olan incelemelerin ardından aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve yapılan incelemeler sonrasında aşının Türkiye standartlarına uygun bulunması halinde erken kullanım izni verilecek ve aşı uygulanmaya başlanacak. Tüm sonuçların olumlu olması ve erken kullanım izni verilmesi halinde aşı ilk olarak sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ve kalabalık yerlerde yaşayanlara uygulanacak. İkinci aşamada ise toplum işleyişi için gerekli sektörlerde, kritik işlerde çalışanlar, 50 yaş ve üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar aşılanacak. Üçüncü aşamada da 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı olanlar, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve meslek çalışanları aşı olacak. Son aşama olan dördüncü aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak. 

 

çin aşı sinovac yan etki fahrettin koca