Bakan Dönmez: Türkiye doğalgaz merkezi olmak için bütün enstrümanlara sahip

TAKİP ET

12. Enerji Zirvesinde açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye'nin enerji merkezi olması yönünde atılan adımlar hakkında konuştu.

12. Enerji Zirvesi Antalya'da başladı. Enerji sektörünün aktörlerinin buluştuğu zirvede açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptı.

Bakan Dönmez burada yaptığı konuşmasında, "Türkiye’nin son 20 yılda enerjide geçirdiği değişim ve dönüşümün bugün meyvelerini topluyoruz. Dünyanın tedarik ve enerji sıkıntısı çektiği bir dönemde Türkiye bu anlamda diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışıyor. Evet, fiyatlama konusunda ne yazık ki konjonktürel gelişmeler bizleri de olumsuz etkiliyor. Oluşan bu hasarı en aza indirebilmek için gerekli destek ve teşvik mekanizmalarımızı devreye alıyoruz. Bugün 7 uluslararası doğalgaz boru hattına, 2 kara, 2 deniz LNG tesisine(FSRU), 2 yer altı doğalgaz depolama tesisine sahibiz. Saros’ta yeni FSRU tesisimizin inşası devam ediyor. Fiyatların serbest piyasada oluştuğu Organize Toptan Doğalgaz Piyasasına ve Vadeli Gaz Piyasasına sahibiz. TANAP ve TürkAkım gibi dev projeleri çok kısa zamanda devreye alabilecek teknik yeterliliğe ve işletme kapasitesine sahibiz. Karadeniz gazıyla birlikte yerli gazımız da bu sürece dâhil olunca elimiz daha da güçlenecek" ifadelerini kullandı.

'ENERJİ DİPLOMASİSİ YÜRÜTÜYORUZ'

Yeni enerji hatları için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Bakan Dönmez "Mevcut hatlarımızın kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ülke ve güzergâh çeşitlendirmesi yapmak için yoğun bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Orta Doğu, Orta Asya ve Akdeniz’den gelecek yeni doğal gaz boru hatları ve ülkelerle ortaklaşa hidrokarbon arama ve sondaj iş birlikleri için görüşmeler yaptık. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye hem altyapısı hem de gaz piyasalarıyla doğalgaz merkezi olmak için bütün enstrümanlara sahip. İlaveten, yeni hatların ve yeni kaynakların en ekonomik rotasının da Türkiye olması bugün sahip olduğumuz bu altyapının daha da gelişmeye müsait bir potansiyeli olduğunu da gösteriyor" şeklinde konuştu.

 

Bakan Dönmez enerji doğalgaz