B6 Vitamini Eksikliği Böbrekleri Tüketiyor

TAKİP ET

Vücudumuzun en önemli organlarından olan böbreklerimiz, günlük yaşantımız içerisinde yaptığımız yanlışlardan negatif etkilenerek zarar görür.

Vücudumuzun en önemli organlarından olan böbreklerimiz, günlük yaşantımız içerisinde yaptığımız yanlışlardan negatif etkilenerek zarar görür.

Kanı filtreleyen, metabolizmadaki atık ürünleri atan, vücuttaki asit baz dengesini, sıvı elektrolit dengesini, kan basıncını ve kan hacmini düzenleyen, gerekli hormonları ve enzimleri üreten organımız olan böbreklerimizin zarar görmesinin sağlık açısından bedeli de ağır olmaktadır.

Fazla protein tükettiğimiz zaman vücudumuz fazla amonyak ürettiğinden dolayı böbreklerimiz, bu amonyağı nötralize etmek için fazla çalıştığından yavaş yavaş güçten düşer. Böbrek yetmezliğinin en önemli yardımcısı ise tuzdur. Tuzu fazla tüketmek ise vücut elektrolitlerini ve kan basıncını düzenlemek için böbreklerimize fazla baskı yapar.   

Dehidrasyon durumu ise susuzluğu yok saydığından dolayı böbreklerimizin fonksiyonunu durdurur. Böbreklerimizin sağlıklı çalışması için günlük 10 bardak su tüketmeliyiz. Günlük yeterli su tüketip tüketmediğimizi ise idrarımızın renginden anlayabiliriz. 

Sigara kullanan kişilerin kan damarlarında daralma ve sertleşme olduğundan dolayı böbreklerimize kan temini negatif etkilenir. 

Alkolün fazla tüketilmesi ise kandaki erik asit düzeyinin artmasına neden olduğundan böbreklerdeki borular tıkanır ve taş oluşumu meydana gelir. Özellikle ağrı kesici ilaçların kötüye kullanımı yan etkileri dolayısıyla böbreklere zarar verir. Kan basıncı ve diyabet için kullanılan ilaçlar, doğru dozda ve şekilde kullanılmadığı takdirde böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Maryland Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucuna göre vücutta B6 vitamini eksikliği böbrek taşı riskini artırıyor. B6 vitamini kaynakları arasında Antep fıstığı, balık, ayçiçeği tohumları, nohut ve nişastalı sebzeler yer alır.

 

böbrek B6 Vitamini sigara alkol tuz