Ayvanın Faydaları Nelerdir?

TAKİP ET

Kış meyveleri arasında yer alan ayva, soğuk havalarda artan hastalıklara adeta çözüm oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren ayvaya mutfağımızda daha fazla yer ayırmamız gerekiyor.

Sadece hastalıklara değil cilt sağlığına da faydaları bulunuyor. A,B,C vitamini ve potasyum zengini bir meyve olan ayvanın daha önce hiç duymadığınız insan sağlığına faydalarını bu yazımızla öğrenebilirsiniz. İşte tam bir sağlık deposu olan ayvanın faydaları…

Kilo vermeye yardımcı

Besin öğeleri bakımından zengin A,B,C grubu vitaminleri ile demir, fosfor, kalsiyum, çinko, potasyum gibi minareler içeren ayva yağdan fakir, liften oldukça zengin bir meyvedir. Yüksek lif içeriğinden dolayı kilo vermeye yardımcı olur. İdrar söktürücü olduğundan dolayı vücuttan fazla sıvının atılmasını sağlar. 100 gram ayva 57 kalori içerir. Ayrıca kabızlık giderici özelliği bulunmaktadır. Yalnız ayvayı pişirirken çekirdeklerini çıkarmanız tavsiye edilir, çünkü pişen çekirdekler siyanid içerir fazla miktarda alınması siyanid zehirlenmesine yol açabilir. 

Kansere karşı korur

Ayva içeriğindeki antioksidan sayesinde, vücudu polifenoller yardımıyla koruyor ve kanser riskini azaltıyor. Serbest radikaller hücrelerin ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına sebep olup kanser riskini arttırıyor. Yapılan bazı araştırmalar ayvanın içerdiği antioksidanlar ile kötü kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olduğunu ve ayva suyunun stresi azalttığını göstermiştir. 

Cildi gençleştiriyor

Bakır ve çinko kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve bu mineraller ayvada bol miktarda bulunuyor. Ayva tüketimi ile birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi arttığından, dolaşıma taşınan oksijen miktarı yükseliyor ve bu da dokulara daha çok oksijen gitmesi ve daha sağlıklı ve genç bir cilt anlamına geliyor. 

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ayva günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. C vitamini de virüslere ve bakterilere karşı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca ayva bulantı ve kusmayı engeller, sabah bulantılarına iyi gelen bir meyvedir. Yapılan araştırmalarda ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B,C ye neden olan organizmaları büyümesini engellediği saptanmıştır. Gün içinde tercih edeceğiniz meyvelerden birini mutlaka ayvadan yana kullanın. 

Kalp, damar sağlığını koruyor

Ayva yüksek seviyede lif olan pektin içeriğiyle kötü kolesterolü düşürmede yardımcıdır. Aynı şekilde potasyum içeriğiyle de kan basıncını ( tansiyon) düşürmeye etkili olur. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi minareler sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını arttırarak dolaşımı hızlandırır. Beraberinde sindirime yardımcı olup, safra taşı oluşumunu azaltır. 

Saçların uzamasını hızlandırır

Ayva demir, bakır ve çinko gibi mineralleri bolca barındırdığından kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijen taşınmasına yardımcı olur. Bu durum da saçların gürleşip, güçlenmesine ve hızla uzamasına yardımcı olur. 
ağız kokunu önlüyor

Ayva anti- bakteriyel özelliği sayesinde ağızda oluşan kötü kokuya neden olan bakterinin vücutta çoğalmasını engelleyerek ağız kokusunu önlüyor. Ağızdaki kötü koku üzerinde hafifletici etkisi bulunmaktadır.

 

ayvanın faydaları maddeler halinde haşlanmış ayvanın faydaları hamilelikte ayvanın faydaları ayvanın faydaları ibrahim saraçoğlu ayvanın zararları kahveli ayva faydaları ayva nasıl tüketilmeli ayva tansiyonu yükseltirmi