Ayda 9 Bin TL Veriyor, Ama Çalışacak İşçi Bulamıyor

TAKİP ET

Mardin'de Amir Kavak isimli vatandaş, Dede mesleği olan taş işleme sanatının yaşatmak istiyor fakat ayda 9000 TL ile çalışacak işçi bulamıyor.

Mardin'de Amir Kavak isimli vatandaş, Dede mesleği olan taş işleme sanatının yaşatmak istiyor fakat ayda 9000 TL ile çalışacak işçi bulamıyor.

Mardin Merkez Artuklu ilçesi yeni yol Caddesi'nde küçük bir Dükkanı bulunan Amir Kavak,  dede ve babasından kendisine Miras kalan taş işleme sanatını Burada ayakta tutmaya çalışıyor.  Kavak, kentte Son taş işleme sanatçısı olarak mesleğin bitme aşamasına geldiğini ve bunun üzüntüsünü yaşadığını söylüyor. Kısa süre öncesine kadar Dede mesleğini amcası ile birlikte Yaşatmaya çalıştıklarını söyleyen Kavak, “Dedem 1938 doğumluydu, oda babasından aldı bu mesleği. Yaklaşık 150 yıldır bu mesleği yapmaktayız. Benden küçük iki kardeşim daha var onlar bu işi sevmediği için yapmak istemedi. Amcam da geçirdiği rahatsızlıktan dolayı bıraktı. Midyat tarafında da ustalar var fakat onların işçiliği ve taşı farklı, bizim işlememiz, taşımız farklı”  ifadelerini kullandı. 

DANTEL GİBİ TAŞLARI İŞLİYOR
Kavak yaptığı açıklamada işlenecek motiflerin zorluğuna ve taşın çeşidine göre değiştiğini belirterek taşları bir dantel gibi istediklerini dile getirdi.  Kavak açıklamasında, “Taşlar işlenecek motife göre değişir aslında bazen 1, bazen 2 gün sürdüğü olabiliyor. Dantel gibi işliyoruz ve hepsini göz nuru, oya gibi işliyoruz, severek yapıyoruz. Ben yaklaşık 16 yıldır yapıyorum bu mesleği”  ifadelerini kullandı.

"AYLIK 9 BİN TL'YE ÇALIŞACAK KİMSE YOK"
Saçlara genel olarak tarla motifi ve üzüm bağı işlediklerini dile getiren Kavak, eski ustaların yaptığı motiflere devam ettiklerini dile getirdi. Şu anda ayda 9000 TL kazandığını belirten Kavak, başka işlemeci bulabilirse bu kazancın daha fazla artabileceğini dile getirdi. Kendisi ile birlikte çalışacak ve aylık 9000 TL kazanacak Usta bulunmadığını dile getiren Kavak, "Dışarıdan tozlu olduğu için kötü görüyorlar. Uğraşmak istemiyorlar. Eleman olsa daha çok iş yapar 20-30 bine gelirimizi katlarız. 8-9 bin TL işlemeci kazanır. İşçi bulamıyorum. Müracaat eden yok. Tek başıma olduğum için işimi büyütemiyorum. Destek veren olursa daha büyük işler yapabiliriz"  ifadelerini kullandı.

 

Mardin taş işleme sanatı 9 bin tl işçi son dakika mardin artuk