Ayak Mantarından Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

TAKİP ET

Parmaklardaki kaşıntı ve kepeklenmeyle kendisini belli eden ve oldukça bulaşıcı bir rahatsızlık olan ayak mantarından özellikle yaz aylarında birçok kişi muzdarip olmaktadır.

Parmaklardaki kaşıntı ve kepeklenmeyle kendisini belli eden ve oldukça bulaşıcı bir rahatsızlık olan ayak mantarından özellikle yaz aylarında birçok kişi muzdarip olmaktadır. Nemli ve sıcak yerlerde hızla üreyebilen ayak mantarının en kolay bulaşma şekli başkalarının eşyalarının kullanılmasıdır. Sıcak ve nemli ortamlarda ayakta meydana gelen terleme, genel kullanıma açık havuzlar, soyunma odaları ile duşlar, ayak mantarının hızla üreyebildiği ve bulaştığı ortamlardır. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, yaz sıcaklarının etkisiyle birlikte özellikle bayanlarda görülen ayak ve tırnak mantarının tedavisi ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Küf Türü Yol Açar

Bir deri hastalığı olan ayak mantarının nedeni bir küf türüdür. Özellikle genel kullanıma açık alanlarda, ılık ve nemli ortamlarda mantar bulaşmamasına çok dikkat edilmelidir. Mantar, sadece dış ortamlarda bulaşabilen bir rahatsızlık değildir. Bazen deri üzerinde hazır bulunan mantarlarda üreme koşulları elverişli olduğu durumlarda hızla üreyerek ayak parmaklarında enfeksiyona yol açabilir. Ayak mantarını tetikleyerek hızla üremesine yol açan başlıca etkenler ise banyonun ardndan ayakların kurulanmaması, terleme yüünden ayaklardaki nem ve ısıda artış olmasıdır. Ayak ve tırnak mantarı, genel kullanıma açık olan havuzlar, soyunma odaları ve duşlardan kolay şekilde bulaşmaktadır. Ayrıca manikür ve pedikür aletleri steril edilmezse ayak ve tırnak mantarına yol açabilir.

Ayak Mantarı Hafife Alınmamalı

Kaşıntıyla ortaya çıkan ayak mantarının kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Tırnakta mantar olursa tırnağın alt kısmında oyulma, ufalanma, kalınlaşma ve tırnakta renk değişimi gibi belirtilerle kendisini gösterir. Ayak ve tırnak mantarı, bir tür enfeksiyon olup tedavi edilmediği takdirde uygun şartlarda tekrar üreyerek ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.   

Krem ve Sprey Tedavisi Uygulanır

Ayak ve tırnak mantarının tedavisinde krem ve sprey tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi süresi kişiye göre değişkenlik gösterdiğinden belli bir tedavi süresi yoktur. Tedavi şekli de kişiden kişiye göre değiştiği için tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.  

Korunma Yöntemleri

Ayaklar kesinlikle terlememelidir. Banyonun ardından parmak araları dahil ayaklar kurulanmalıdır. Sıkı ayakkabı tercih edilmemeli ve ayakkabı uzun süre giyilmemelidir. Çıplak ayakla ısak zeminde gezilmemeli, spor merkezlerinde şahsi terlikler giyilmelidir. Çoraplar günlük değiştirilmeli, pamuklu ve teri emen çoraplar tercih edilmelidir. Terlik, havlu ve ayakkabı gibi başkalarının eşyaları kullanılmamalıdır.

ayak mantarı tırnak mantarı küf krem sprey