Avrupalılar, Iğdır'da Üretilen Bu Ürünün Peşine Düştü

TAKİP ET

Kış mevsimine hazırlık olarak Iğdırlı kadınlar tarafından hazırlanan domates kurusu, Avrupa ülkelerini adeta mest etti.

Kış mevsimine hazırlık olarak Iğdırlı kadınlar tarafından hazırlanan domates kurusu, Avrupa ülkelerini adeta mest etti.

Domatesin kurutularak tüketilmesi Iğdır’da asırlardan beri süregelmektedir. Girişimci Nevruz Sadak ise Iğdır’ın merkezinde ve köylerinde yetişen domatesleri, Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve yalnızca kadınların çalıştırıldığı fabrikasında kuruttuktan sonra Almanya’da bulunan işletmesine gönderiyor.

Bu domates kuruları, Almanya’daki fabrikada işlendikten sonra birçok Avrupa ülkesinde satılıyor. Sadak, Almanya’daki fabrikalarında Iğdır yöresinin ürünlerini meze olarak hazırladıktan sonra Avrupa sofralarına sunduklarını söyledi.

Ürünlerinin %100 doğal olduğuna değinen Sadak, Iğdır yöresinin ürünü olan gün kurusu domatesi, Almanya’ya ihraç ediyoruz. Bu ürünün üretim esnasında hiçbi kimyasal madde kullanılmıyor. Kurutma işlemi yalnızca güneşte ve doğal ortamda yapılıyor. Iğdır yöresinin verimli topraklarında yetişen domatesler, kurutma işleminin ardından Avrupa’ya ihraç edilmektedir.” dedi.

Domates kurusuna Avrupalılar’ın yoğun ilgi gösterdiğine de değinen Sadak, “Ürettiğimiz mezelerin vazgeçilmez ürünü domatestir. Ancak kış mevsiminde Iğdır yöresinde domates üretmek mümkün değil. Müşterilerimiz ise bu yörenin doğal ürünlerine çok alıştı. Ürettiğimiz mezelerde aynı tadı tutturmak için yine bu yörenin domatesine ihtiyaç duyuyoruz. Yaz mevsiminde üretilen domatesleri kurutarak domatesin raf ömrünü uzatıp, kış mevsiminde ürün sıkıntısı çekmiyoruz. Bir haftada kuruyan domatesin raf ömrü ise 2 yıl uzuyor.” ifadelerine yer verdi.     

           

Iğdır domates kurusu Almanya Avrupa meze