Avrupa Birliği'nden '4 yılın ardından Beyaz Saray'da bir dostumuz var' mesajı

TAKİP ET

Donald Trump döneminde ilişkilerin bir nevi askıya alındığı Avrupa Birliği'nden, Joe Biden'in yemin töreni öncesinde açıklama yapıldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Uzun 4 yılın ardından Avrupa'nın artık Beyaz Saray'da bir dostu var" dedi.

Avrupa Birliği (AB), Donald Trump döneminde fırtınalı bir 4 yıl geçirdi. ABD ve AB ilişkileri hiç olmadığı kadar zarar gördü. Bu ilişkilerin bugün gerçekleşecek yemin töreninin ardından eskiye döneceğini umuluyor. Veya AB devletleri öyle umuyor. Kanlı kongre baskının ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Donald Trump'ın Twitter hesabının askıya alınmasını memnuniyetle karşıladı. Ancak şirketlerin kanuna göre hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Von der Leyen, "Bu kararlar hukuka ve kurallara uygun olarak alınmalı... Silikon Vadisi CEO'larının keyfi kararlarına bağlı olarak değil" ifadesini kullandı.

AB, ABD'DEN NE BEKLİYOR?

Bu paylaşımların ardından Ursula von der Leyen, Twitter hesabından yeni bir paylaşımda bulundu. Joe Biden'i kast eden Von der Leyen, "Uzun 4 yılın ardından Beyaz Saray'da bir dostumuz var" ifadelerini kullandı. ABD'deki 'yeni şafağı' öven ve yeni bir başlangıca hazır olduklarını söyleyen Von der Leyen, yeni ABD yönetiminden beklentilerini de sıraladı. Biden hükümeti sayesinde ABD'nin BM'nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele çabalarına yeniden ortak olmasını umduğunu belirten Von der Leyen, Paris İklim Anlaşması'na da değindi.
ABD'nin yeniden anlaşmaya dahil olmasının transatlantik ilişkiler için güçlü bir başlangıç noktası olacağını vurgulayan Von der Leyen, Biden ile daha görevinin ilk gününden iklim değişikliği konusunda temaslara başlamaya hazır olduklarını duyurdu.