Asitli İçeceklerden Uzak Durun!!

TAKİP ET

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, asitli ve şekerli içecekler aşırı tüketildiği takdirde mide hassasiyeti ile ülser gibi rahatsızlıklara yol açabileceği hususunda uyarılarda bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, asitli ve şekerli içecekler aşırı tüketildiği takdirde mide hassasiyeti ile ülser gibi rahatsızlıklara yol açabileceği hususunda uyarılarda bulundu. 

Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcakların artmasıyla birlikte sıvı kaybının artması ve serinleme isteği vatandaşları soğuk içeceklere yöneltiyor. Yaz sıcaklarında sıvı alımının kesinlikle artırılması gerekse de yüksek kalorili içeceklerin tercih edilmesi kilo alımına neden olur. 

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, "Günümüzde popüler olan kahveli, çikolatalı ve kremalı soğuk içeceklerin, şeker, yağ ve kalori oranları çok yüksektir. Öyle ki bazı içeceklerdeki kalori oranı ile ağır tatlılardaki kalori oranının değerleri birbirine yakındır. Bazı soğuk içecekler ise yüksek oranda kafein içermektedir. Bu yüzden soğuk içecekleri tüketmeden önce kalorisine ve kafein miktarına dikkat edilmelidir. Vücudun günlük kafein ihtiyacı 200 mg'dır. Bu değerin baz alınması sağlık açısından önemlidir. Bu tür soğuk içecekleri, şekersiz ve kremasız tüketmeye dikkat etmelidir." ifadelerine yer verdi.

Hamileler Dikkat!!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, "Piyasada light olarak satılan şekersiz içeceklerde yapay tatlandırıcı kullanılmaktadır. Bu tür içecekler uzun süreli tüketilirse iştah artırır. Bu tür içeceklerde en tehlikeli boyut ise kansorejen etkisidir. Kalori içermemesi önemli bir avantaj kabul edilse de bu tür zararları göz ardı edilmemelidir. Özellikle hamilelerin, bu tür light içecekleri kesinlikle içmemesi gerekir. Çünkü yapay tatlandırıcıların fetüse geçme ihtimali oldukça yüksektir. Çocuklar ise asitli ve şekerli içeceklerden kesinlikle uzak tutulmalıdır." dedi.

Meyve Suyunu, Meyve ile Aynı Kefeye Koymayın

Diyetisyen Baysal, "Sıcak yaz günlerinde içeriğindeki antioksidan, vitamin ve mineraller ile vücudu destekleyen meyvelerin, soğuk meyve suları ile aynı kefeye konmaması gerekir. Yüksek oranda şeker içeren meyve suları, meyvenin yerini asla tutamazlar. %100 meyve suları konsantre açısından fazla olsa da meyve yerine tercih edilmemelidir. Ayrıca kokteyl haline getirilen meyve suları daha fazla kalori içerir." şeklinde konuştu.

Soğuk Çay ve Limonatayı Evde Hazırlamak Daha Sağlıklı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, sözlerine şöyle devam etti;
"Kola gibi asit içermeyen soğuk çaylar, içeriğinde yüksek şeker barındırdığı için tüketilirken dikkat edilmelidir.  Şekersiz olduğu bilinen light olanlarının içeriğinde ise yapay tatlandırıcı olduğu unutulmamalıdır. Şeker katılmış çaydan farkı olmayan soğuk çayları evde hazırlamak daha sağlıklıdır. 

Şeker, su ve limonun karıştırılması ile yapılan limonatalar, az şeker ile evde hazırlanırsa daha sağlıklıdır. Piyasada satılan şekersiz limonatalarda da yapay tatlandırıcı vardır. Dünyadaki en sağlıklı içecek olan suyun içine nane, limon, reyhan ve şeftali gibi aromalı meyveler katılarak tüketilirse sağlıklı tercih yapılmış olur."

asitli içecek light limonata soğuk çay yapay tatlandırıcı meyve suyu meyve su