Aşırı Yemediğiniz Halde Kilo Alıyorsanız Cushing Sendromu Olabilirsiniz

TAKİP ET

Gövdeniz şişmanladığı halde kollarınız ve bacaklarınız inceliyorsa, kollarınızda ve bacaklarınızda mor renkte izler fark ediyorsanız Cushing Sendromu'nun ana belirtileri vücudunuzda vuku buluyor olabilir.

Gövdeniz şişmanladığı halde kollarınız ve bacaklarınız inceliyorsa, kollarınızda ve bacaklarınızda mor renkte izler fark ediyorsanız Cushing Sendromu’nun ana belirtileri vücudunuzda vuku buluyor olabilir.

Kilo alma tarzınız veya kollarda ve bacaklarda oluşan lekelenmeler önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Cushing Sendromu da bu önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Sağlıklı olan bütün vücutlarda bulunan kortizon hormonu gerekenden fazla olursa ve kontrol dışı yükselirse Cushing Sendromu gelişir. Vücuttaki bütün organları ve dokuyu etkileyen Cushing Sendromunun tedavisinde erken tanı çok büyük önem arz etmektedir.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya, Cushing Sendromu’nun önemli belirtileri hakkında şu bilgileri paylaştı:

Yüzde fark edilir bir şişlik olması

Yanaklarda fark edilir kırmızılık

Vücut ve özellikle gövde kısmının şişmanlaması

Kol ve bacakların incelmesi

Karın, kol ve bacak bölgelerinde kırmızı – morumsu (erguvan rengi) çatlaklar oluşması

Otururken, kalkarken, uzun yol yürürken, merdiven çıkarken zorlanılması ve üst bacaklarda ağrı hissedilmesi

Kollarda hissedilen ağrı

Kadınların düzensiz adet görmesi

Tansiyonun yükselmesi

Kemiklerde erime

Düzensiz kan şekeri

Cushing Sendromu’nun bir başka nedeni de bazı hastalıkların tedavisinde içilen kortizon ilaçları olabilir. Ancak tedavi maksatlı içilen kortizon ilaçlarının Cushing Sendromu’na yol açabilmesi için uzun süre kullanılması ve yüksek dozda içilmesi gerekiyor. En fazla diyabetle karıştırılan Cushing Sendromu’na çocuklarda da rastlanabilmektedir.

Ciddiye alınması gereken Cushing Sendromu’nun belirtilerine vücudunuzda rastlarsanız derhal bir hekime müracaat etmelisiniz.

 

Cushing Sendromu kortizon kilo alımı son dakika kortizon ilaçları son dakika haber