Aşırı Temizlik Sanıldığı Gibi İyi Değil! Bağırsak Hastalıklarını Tetikliyor!

TAKİP ET

Aşırı hijyenik ortamlarda büyüyen kişilerin ilerde bağışıklık sistemi düşük olacağı için bağırsak hastalıklarının tetiklendiği öğrenildi.

Aşırı hijyen son zamanlarda temizlik hastalığını beraberinde getirmeye başladı. Bunun üzerine vücudun alerjik reaksiyonlar verdiği öğrenildi. Aşırı temizlik bağışıklık sisteminin güçsüz olmasını sağlayacağı için hastalıklara karşı vücut direncinin daha düşük olmasını sağlamaktadır. Son zamanlarda uzman doktorlar tarafından yapılan araştırmalar ve açıklamalar çerçevesinde aşırı hijyenik ortamlarda gerçekleşen yaşamların bağırsak hastalıklarını tetiklediği ortaya kondu.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karaman yaptığı açıklamalarda sanıldığı gibi aşırı hijyenin normal olmadığı belirtildi. Özellikle çocukluk çağlarında bağışıklık sisteminin gelişmemesi sebebiyle ilerleyen yaşlarda normal bakterilere ve hastalıklara dahi anormal reaksiyonlar verdikleri belirlendi. İlerleyen yaşlarda hastalıkların ciddi boyutlarda atlatılması ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. 

TÜM DÜNYADA GÖRÜLEN BİR SORUN HALİNE GELDİ

Bağırsaklarda meydana gelen ülseratif kolit hastalığı Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde son yıllarda sıklıkla görülmektedir. Bu hastalığa sebep olan nedenler arasında genetik faktörler olduğu gibi çevresel faktörler, kullanılan bazı ilaçlar, bakteriler ve mikroorganizmaların sebep olduğu tespit edildi. Gelişmiş ülkelerde özellikle ebeveynler tarafından çocukları için aşırı hijyenik şartlar sağlanmaktadır. Hijyenik ortamlar zaman zaman hastalığın ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadır. 

Çocukluk döneminde hijyenik bir şekilde hareket eden ve yaşayan çocuklar yaşları ilerleyip başka ortamlara girdikleri zaman bağışıklıkları normale göre düşüyor. Bu şekilde yetişen çocuklar ülseratif kolit gibi hastalıklara karşı etkisiz kaldıkları için çok hızlı bir şekilde etkilenmektedirler. 

sağlık aşırı titizlik hijyen hastalığı