Aşırı Sıcaklarda İş Kazalarına Dikkat!!

TAKİP ET

Meslek Hastalıkları Uzmanı Çımrın, aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda olan insanların, yeterli düzeyde sıvı almamalarının iş kazaları riskini artırdığını belirtti.

Meslek Hastalıkları Uzmanı Çımrın, aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda olan insanların, yeterli düzeyde sıvı almamalarının iş kazaları riskini artırdığını belirtti.

Ülkemizi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının nemle birleşince hissedilen sıcaklığın 50 derecelere vardığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Çımrın, aşırı sıcakların iş kazalarında risk oranını 4 ile 6 kat artırdığını ifade etti. 

Aynı zamanda Meslek Hastalıkları Uzmanı Derneği (İMUD) başkanı da olan Prof. Dr. Çımrın, aşırı sıcaklarda tünel, asfalt ve inşaat işçileri ile tarım çalışanlarının vücut sıcaklıklarında da aşırı artma olacağından iş kazalarına karşı çok dikkatli olmasını belirtti.

Çımrın, aşırı sıcağın neden olduğu dikkatsizlik, halsizlik ve yorgunluk ile birlikte kişisel koruyucu donanımlarında düzensiz kullanılması halinde iş kazası riski çok artmaktadır.

Sıcaktan Yaşamını Kaybeden Tarım İşçilerinin Sayısı 15 Yılda 423

ABD'de yapılan araştırmanın sonuçları ise 15 yılda 423 tarım işçisinin sıcaklığa bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı. Sıcak yorgunluğu, sıcak çarpması, kramplar, halsizlik ve yorgunluk gibi erken belirtiler önemsenmediği takdirde ölümlere neden olabilir. 35,5 derecenin üstündeki her derecede bu tip hastalıkların ortaya çıkma riski 12 kat daha fazla oluyor. Aşırı sıcaklar iş kalitesini ve iş performansını da düşürüyor. 

Sıcaktan Korunmanın Yolları

Yaz mevsiminde hüküm süren aşırı sıcak havalardan korunmanın en iyi yöntemleri arasında açık renk, vücudu tamamen örten ve terletmeyen elbiseler giymek, 11.00-14.00 saatleri arasında mola vermek, yüksek koruma sağlayan güneş kremleri sürmek sayılabilir. Su ihtiyacı hissetmese bile 15 dakikada bir su içilmesi ve idrar renginin kontrol edilerek vücudun suya ihtiyacı olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. 

sıcak tarım işçisi iş kazası nem