Aşırı Kilolular Dikkat! Beyin Küçülebilir!

TAKİP ET

İngiltere'de yapılan bir araştırma sonrasında kişilerde yağ oranı arttıkça beyin fonksiyonlarında birtakım değişikliklerin olduğu ve bu sebeple beyin hacminin küçüldüğü tespit edildi.

Günümüzde giderek artan obezite sorununa karşı yetkililer çeşitli önlemler almanın yollarını arıyorlar. Sağlıklı bir yaşam için kişinin vücut kitle endeksinin normal düzeyde olması bekleniyor. Bunun üzerine İngiltere'de bir araştırma yapan bilim adamları ciddi bir sorunu da ortaya çıkardılar. Araştırma ortalama 55 yaşlarında olan 10 bine yakın kişi tarafından gerçekleştirildi. 

Araştırmaya katılan kişilerin büyük bir kısmının vücut kitle endeksine göre obez kategorisinde olduğu belirlendi. Yapılan ölçümler sonrasında bel kalınlığı fazla olan kişilerin zayıf kişilere kıyasla beyin hücre oranlarının daha az olduğu ve beyin hacimlerinin daha ufak olduğu belirlendi. Beyinde bulunan gri maddenin hacminin küçülmesi kişiyi pek çok yönden olumsuz etkiliyor. 

KİLO ARTTIKÇA BEYİN HACMİ KÜÇÜLÜYOR!

Yapılan ölçümlerin ardından en küçük gri madde beyin hacminin 786 santimetreküp olduğu belirlendi. Konu hakkında araştırmalar hala devam ediyor. Ancak araştırmaların devamında vücut kitle endeksi normal standartlar içerisinde olduğu belirlenen kişilerde gri bölgenin hacmi 798 santimetreküp olarak belirlendi. 

Beyin küçülmesine bağlı olarak hafıza kaybının yaşanmasının olası durumlar içerisinde olduğu belirlendi. Beyin yapısındaki anormal durumların obeziteye yol açıp açmayacağının ise henüz kesin olarak bilinmediği ifade edildi. Gri madde büyük oranda sinir hücrelerinin birleşiminden meydana geliyor. Beyinde bulunan beyaz madde ise sinir liflerinden oluşumundan meydana geliyor. Henüz obezite ile birlikte beyaz madde değişiminde herhangi bir değişikliğin olmadığı belirlendi. 

sağlık aşırı kilo beyin