Aşırı Kilo Beyni Küçültüyor

TAKİP ET

Vücuttaki fazla yağlar ile beyindeki küçülme arasındaki ilişkiye bilim insanları tarafından dikkat çekildi.

Vücuttaki fazla yağlar ile beyindeki küçülme arasındaki ilişkiye bilim insanları tarafından dikkat çekildi.

İngiltere’de bulunan Loughborough Üniversitesi tarafından ortalama 55 yaşlarında olan 9 bin 652 kişi üzerinde bir araştırma gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanlardan %19’u Vücut Kitle Endeksine (VKE) göre obezdi. Vücut Kitle Endeksi yüksek olanların MR incelemesi yapıldığında bel kalınlığı fazla olan katılımcıların, zayıf kişilerle mukayese edildiği zaman gri madde beyin hacimlerinin küçük olduğu tespit edildi.

Bin 291 katılımcı üzerinde yapılan ölçümlerde en küçük gri madde beyin hacmi 786 santimetreküp ölçülürken, Vücut Kitle Endeksi normal sınırlar içerisindeki üç bin katılımcının gri madde beyin hacmi ise 798 santimetreküp olarak ölçüldü.

Araştırma ekibinde bulunan Mark Hamer, “Beyindeki küçülmeyle hafıza kaybı ve daha yüksek demans riskini ilişkilendiren araştırmalar daha evvelde mevcuttu. Ancak vücuttaki fazla yağlar ile beyindeki büyüklüğü açıklayan herhangi bir veri bugüne kadar mevcut değildi. Tarafımızca yapılan bu araştırma sayesinde obezite ile beyindeki küçülme arasında ilişki olabileceği tespit edildi. Ancak obezitenin mi beyin yapısında anormalliklere yoksa beyin yapısındai anormalliklerin mi obeziteye neden olup olmadığı hususunda henüz kesin bir veri yoktur.” ifadelerine yer verdi.

Beyindeki gri maddenin önemli bir kısmının sinir hücrelerinden, beyaz maddenin ise sinir liflerinden oluştuğu biliniyor.

Aeraştırmadan elde edilen sonuçlar bilim dergisi Neurology’de yayımlandı. Araştırmada en dikkat çeken hususlardan biride beyindeki beyaz madde haciminde kayda değer bir değişiklik olmaması oldu.

İngiltere beyin obezite gri madde beyaz madde