Arjantin'de Dehşet! Hanta Virüsü Can Almaya Devam Ediyor

TAKİP ET

Arjantin Sağlık Sekreteri Adolfo Rubinstein tarafından yapılan açıklamaya göre Epuyen kentinde düzenlenen bir doğum günü partisinde yayılmaya başlayan hanta virüsü yüzünden şu ana kadar 9 kişi yaşamını kaybetti.

Arjantin Sağlık Sekreteri Adolfo Rubinstein tarafından yapılan açıklamaya göre Epuyen kentinde düzenlenen bir doğum günü partisinde yayılmaya başlayan hanta virüsü yüzünden şu ana kadar 9 kişi yaşamını kaybetti. 85 kişininde karantina altına alındığı kentte taziye ziyaretleri de dahil olmak üzere 40 gün tüm toplantılar iptal edildi.

TN televizyonuna açıklamalarda bulunan Sağlık Sekreteri Rubinstein, hanta virüsü nedeniyle Chubut eyaletine bağlı Epuyen kentinde 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 26 kişinin ise bu virüsü taşıdığının tespit edildiğini belirtti.

Bugüne kadar görülen tüm vakalarda aynı epidemiyolojik bulaşma zincirine rastlandığını söyleyen Rubinstein, “Hanta virüsü öncelikle Kasım ayı içerisinde verilen bir doğum günü patisine katılanlara, daha sonrada başka kişilere bulaştı. Hanta virüsü salgını şu ana kadar sadece Epuyen kenti ile sınırlı kaldı. Diğer bölgelerde ise henüz bu virüse rastlanmadı.” dedi.

85 Kişi Karantina Altında

Epuyen kentindeki Hanta virüsü enfeksiyonunu engellemek için Hakim Martin Zacchino tarafından 85 kişi 30 günlüğüne karantina altına alındı. Bu kararın alınmasında Chubut eyaleti Sağlık Bakanı Adrian Pizzi’nin, enfeksiyonu engelleyebilmek için Esquel Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı müracaatın etkisi büyük oldu.

Karantina kararına dair açıklamalarda bulunan Hakim Zacchino, “Halkın hem sağlığı hem de hayatı tehlike altında bulunmaktadır. Karantina kararı orantılı olmakla birlikte mantıklı, haklı ve gerekli bir karardır.” dedi.  

Epuyen yetkilileri, ağız maskeleri dağıttıkları halka 40 gün alışveriş dışında evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu.

Farelerden Bulaşıyor

Hanta virüsüne genellikle ABD’de rastlanmaktadır. Hanta virüsü enfeksiyonunun birçok çeşidi olmakla birlikte yabani farelerin idrar ya da salyasına temas yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Enfeksiyon, kalp ve akciğerlerde rahatsızlığa bazende böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonun tedavisinde kullanılabilecek bir aşı ya da özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.  

2013 – 2018 yılları arasında hanta virüsü enfeksiyonundan dolayı Arjantin’de toplam 111 kişi hayatını kaybetti.   

hanta virüsü enfeksiyon Arjantin doğum günü partisi karantina