Anoreksiya Nervoza ve Tedavisi

TAKİP ET

Halk arasında yemek yiyememe ya da manken hastalığı olarak da bilinen anoreksiya nervoza hastalığı, fiziksel belirtileri yüksek olmasına karşılık psikolojik bir hastalıktır.

Halk arasında daha çok yemek yiyememe hastalığı olarak bilinen anoreksiya nervoza hastalığı, son dönemlerde özellikle gençler arasında sık görülen bir hastalık türüdür. Fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan bilinçsiz diyetler ile ortaya çıkan bu hastalık, sürekli kilo kaybı ile kişinin günlük aktivitelerini hatta temel yaşam becerilerini yerine getirememesine kadar ulaşıyor. Fiziksel belirtileri daha fazla olmasına karşılık tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yer alan yeme bozuklukları, mutlaka tedavi edilmesi gereken durumlardır. Anoreksiya nervoza belirtileri kısaca aşağıdaki şekilde sıralanabilir. Kişinin kendisini sürekli kilo vermeye odaklaması, Sürekli kilo kaybının kendini etkilemeyeceğini düşünmek, Hayati fonksiyonları yerine getiremeyecek düzeyde kilo verdiğinin kabullenilmemesi, Cinsel isteksizlik, Karbonhidratlı besinler ile beslenmek, Yemek denilince akla hemen kalorisinin gelmesi, Aşırı egzersiz yapmak ya da hareketli olmak, Kilo yapmayacak yemek tarifleri bulup bunları uygulamak. Anoreksiya Nervoza Tedavisi Dıştan bakıldığında fiziksel bir hastalık gibi görünen anoreksiya nervoza aslında çok önemli psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alır. Hastaların zaman zaman ölümleri ile sonuçlanabilen bu hastalık, bireyin çevresi tarafından fark edildiği an tedavi edilmesi gerekir. Anoreksiya nervoza tedavisi sırasında hastalara psikolojik destek uygulanmalı, kişinin kendisini kilolu görmemesi sağlanmalıdır. Özel olarak uygulanan bu yöntemler her hangi bir psikolog tarafından uygulanamaz, ancak kendi branşı olan uzmanların uygulaması ile etkili olabilir. Bunun için bu tür hastalığı olan bireylerin özel doktorlar tarafından muayene edilmesi ve tedavisinin ona göre şekillendirilmesi sağlanmalıdır. Bu tedaviler sırasında hastanın yakın çevresi ve akrabalarının destekleri de son derece önemlidir.

anoreksiya nervoza anoreksiya nervoza belirtileri anoreksiya nervoza tedavisi psikolojik hastalıklar yeme bozukluğu yemek yiyememe hastalığı