Anne Babalara Uyarı! Çocuklarda Bu Belirtilere Dikkat Edin

TAKİP ET

Diyabet hastalığının yaş gözetmeksizin artması sonucunda uzmanlar özellikle ebeveynlere belirtiler konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Diyabet hastalığının yaş gözetmeksizin artması sonucunda uzmanlar özellikle ebeveynlere belirtiler konusunda bazı uyarılarda bulundu. 

Günümüzde diyabet hastalığı giderek artan bir sorun haline gelmişken artık çocukları da etkilemeye başladı. Doğar doğmaz şeker hastası olan çocuklar olduğu gibi diyabet direnci yükselen ve hastalığa yakalanma riski yüksek olan çocuk sayısının da giderek arttığı öğrenildi. Çocukların bazı hareketleri ile aslında hastalık konusunda ipuçları verdiğini belirten Çocuk Endokrikolojisi Uzmanı Saygın Abalı bu konuda ailelere seslendi.

ÇOCUKLARDA DİYABET HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Diyabet hastalığı denildiği zaman akla ilk gelmesi gereken su ihtiyacının artması oluyor. Normalden çok daha fazla su içmeye başlayan çocuklar aynı zamanda daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı hissediyorlar. Hastalıkla birlikte kandaki şeker hücrelere taşınamıyor. Bu durum enerji ihtiyacının artmasına sebep olduğu için çocuklar daha hızlı ve sık yeme alışkanlığı edinmeye başlıyor. Bu durum ebeveynlerin dikkatinden kaçmamalı. Enerji ihtiyacı yeterince karşılanmadığı için vücutta protein ve yağ yakımı hızlanıyor. Bu süreçte çocuklarda hızlı bir şekilde kilo kaybı gelişebiliyor. Çok hızlı kilo verimi tüm metabolizmayı etkileyeceği için ailelerin zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaları öneriliyor. Yeterli enerji miktarına ulaşılamadığı için çocuklarda yorgunluk belirtileri meydana geliyor. Sabahları uyanamayan, gün içerisinde çabuk yorulan ve eskiden yaptığı aktiviteleri artık yapamayan çocuklar diyabet konusunda ipuçları verebiliyor. Vücutta şekerin hızla artması sebebiyle enfeksiyon ihtimali hızla arttığı için çocuklarda özellikle kız çocuklarında genital mantar enfeksiyonları meydana gelebilir. 

diyabet hastalığı çocuklarda diyabet sağlık diyabet belirtileri şeker hastalığı