Ankara'da Soundpainting Akımı

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim ve müzik bölümü öğretmen ve öğrencilerinin yaptığı "Neoperformans-Soundpainting" etkinliği ilk kez sahnelendi.

Gerçekleştirilen etkinlikte, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim ve müzik bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 22 kişilik bir ekip sahneye çıktı. TÜSGAD Ankara Sanat Buluşması kapsamında, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşen "Soundpainting" performansının, Türkiye'de ilk defa Ondokuz Mayıs Üniversitesince yapıldığını vurgulayan etkinliğin Sanat Yönetmeni ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülten İmamoğlu, Türkiye'ye sıra dışı bir sanat etkinliği kazandırdıklarını belirtti. Soundpainting Nedir? "Soundpainting" sanatının, seslerle ve müzik enstrümanları ile birlikte resim yapmak anlamına geldiğini söyleyen İmamoğlu, "Soundpainting, anlık, doğaçlama gelişen bir sanat ve soundpainter şefinin doğaçlama kurgu yaptığı anda, diğer sanatçıların senkronize bir şekilde resim yapma performansı bu sanat" açıklamasını yaptı. Etkinliğin orkestra şefi olan Yrd. Doç. Dr. Sonat Coşkuner; "Soundpainting'in" besteci Walter Thompson tarafından 1974'de ortaya çıkartılan bir işaret dili olduğunu ve bu sanatın 1500'den fazla jest ve işarete sahip olduğunu belirtti. Resim bölümü ve müzik bölümü öğrencilerinin öğretim üyeleri olan Gülten İmamoğlu, Sonat Coşkuner ve Beden Müzisyeni Doç. Dr. Muzaffer Özgü Bulut ile sahneye çıktığı etkinliğe çok sayıda davetli katıldı. Soundpaintig tüm sanatların birleşimi Soundpainting şefinin ve beden müzisyeninin yarattığı doğaçlama ve izleyici etkileşimli "Soundpainting" performansında; kalabalığın bedenlerinin aynalama ve yansılama oyunları yoluyla çıkardıkları seslerin harmanlanmasıyla, dansçılar ve tiyatrocuların yanı sıra; ressamlar duydukları seslerin psikolojik tepkimesine dayalı resim çiziyorlar. Performansta sesler renklere, bu renkler Soundpainter’ın işaretlerine, işaretler yeniden seslere dönüşüyor.  

Güzel Sanatlar Fakültesi resim ve müzik bölümü ondokuz mayıs üniversitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Soundpainting Soundpainting nedir