Anemi Gözden Teşhis Edilebilir

TAKİP ET

Gözlerdeki değişikliğin birçok hastalığın işareti olma ihtimali oldukça yüksek. Anemi ise bu rahatsızlıklardan sadece birisi.

Gözlerdeki değişikliğin birçok hastalığın işareti olma ihtimali oldukça yüksek. Anemi ise bu rahatsızlıklardan sadece birisi. Türkiye’de ve dünyada önemli sağlık sorunlarının başında ise demir eksikliği anemisi geliyor. Demir eksikliği anemisine karşı koruyucu önlemler kesinlikle alınmalıdır. Ayrıca demir eksikliği anemisinin tedavisinde erken teşhis son derece önemlidir.

Demir eksikliği anemisi deriden anlaşılabileceği gibi en öenmli belirtisi soluklukta ortaya çıkmaktadır. Aneminin şiddetine göre ilk imareleri ağız ve göz kapağı içerisindeki deride ortaya çıkar.

Medical Park Bahçelievler Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “Anemiyi fark etmenin en basit yolu alt göz kapağının nazikçe kaldırılarak aşağı doğru çekilmek suretiyle kontrol edilmesidir. Alt göz kapağı normalden daha solgunsa anemi rahatsızlığının işareti olabilir. Ülkemizdeki her iki kadından birinin bu rahatsızlığa yakalandığı düşünüldüğünde en ufak bir şüphede dahi mutlaka hekim kontrolünden geçmelidir. Hatta hiç şüpheniz olmasa dahi hekim kontrolünden geçmekte fayda var.” dedi.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece anemi rahatsızlığı değil, diğer rahatsızlıklarda gözden teşhis edilebilir. Gözün beyaz kısmında sararma varsa karaciğerde yaşanan herhangi bir rahatsızlığın işareti olabilir. Bu nedenle gözlerde sararma ya da başka herhangi bir değişiklik fark ederseniz derhal hekime müracaat edin. Ayrıca grokom kontrolü için düzenli göz muayenesi şarttır. Diyabet, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar ile bazı kanser türleri de göz hastalıkları uzmanınca anlaşılabilir. Sağlık sorunu yaşamasanız dahi iki yılda bir göz kontrolünden geçmekte fayda vardır.”   

anemi göz demir eksikliği anemisi