Amerika'da Kara Listeye Alınan İlaç, Türkiye'de Kullanılıyor

TAKİP ET

Monsanto'nun yabani otları öldüren tarım ilacı Roundup, Kaliforniya eyaleti tarafından kanser izleme listesine dahil edildi.

Monsanto'nun yabani otları öldüren tarım ilacı Roundup, Kaliforniya eyaleti tarafından kanser izleme listesine dahil edildi. 

'Agro-Kimyasal Devi' Monsanto tarafından üretilen Roundup tarım ilacı, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 'kansere sebep olan kimyasallar' listesinde yer aldı. 

Roundup, dünya genelinde en fazla kullanılan tarım ilaçlarından biri olsa da sağlığa olumsuz etkileri nedeniyle eleştirilerin odağında yer alıyor. 

Kaliforniya Çevre Sağlığı Değerlendirme Ofisi, Roundup tarım ilacının 'kanser izleme listesine' dahil edildiğini ve alınan kararında 7 Temmuz tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı. 

Monsanto, Kaliforniya Eyaleti'nin kararına karşı hukuksal girişim başlatırken Kaliforniya Eyaleti Biyolojik Çeşitlilik Merkezinden Nathan Donley, Kaliforniya Eyaleti aldığı bu karar ile 'ABD'de kansere neden olan ilaçlardan korumada ülke lideri' konumuna geldiğini açıkladı. 

Aktivistler ve bilim adamları tarafından Kaliforniya Eyaleti'nin aldığı bu karar memnuniyet ile karşılanırken 'Adalet yönünde atılmış bir adım' değerlendirmesini yaptılar. Aktivistler ve bilim adamları, Monsanto tarafından başlatılan hukuksal girişim hakkında da 'bilimsel doğruluk ve halkın sağlığı için değil, kar amaçlı bir girişim' yorumunu yaptılar. 

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise yakın tarihte yapılan bir analiz sonucuna göre Kaliforniya Eyaletinde kullanılan glifosatın yarısından fazlasının en fakir sekiz bölgede kullanıldığı bilgisine yer verildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2015 yılında yapılan açıklamada glifosatın, insanlar üzerinde kanser yapıcı etkisi olduğu belirtilmişti. 

 

Monsanto Roundup Kaliforniya kanser ABD glifosat