Alzheimer'dan Korkanlar! İşte Alzheimer'ın En Büyük Düşmanı

TAKİP ET

Alzheimer riskini en asgariye indirmenin beyindeki yeni nöron oluşumu olduğuna değinen Prof. Dr. Mehmet Ünal, 'Beyindeki yeni nöronların çocukluk çağında oluştuğu bilinse de yapılan araştırmalar göstermiştir ki düzenli egzersiz de beyinde yeni nöron oluşumunu sağlamaktadır.

Alzheimer riskini en asgariye indirmenin beyindeki yeni nöron oluşumu olduğuna değinen Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Beyindeki yeni nöronların çocukluk çağında oluştuğu bilinse de yapılan araştırmalar göstermiştir ki düzenli egzersiz de beyinde yeni nöron oluşumunu sağlamaktadır. Beyinde oluşan bu yeni nöronlar ise unutkanlığı engellemektedir. Bu yüzden özellikle Alzheimer korkusu yaşayanlar, fiziksel aktiviteye önem vermelidir.” dedi.  

Alzheimer Derneği tarafından açıklanan veriler incelendiği zaman ülkemizde 600 bin civarında Alzheimer hastasının unutkanlıkla mücadele ettiğine değinen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı ve Uygulama Merkezi (YENİSARUM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Ülkemizde yaş ortalaması her geçen gün artmaktadır. Yaş ortalaması arttıkça da Alzheimer hastalarının sayısında artış görülmektedir. Ülkemizde şu an 8.3 civarında olan 65 yaş üzeri nüfusun, 2050’li yıllarda %19 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Yani şu anki nüfusun iki katına ulaşacak. Bu, hasta sayısınında iki katına çıkması anlamına geliyor. Bu yüzden Alzheimer rahatsızlığına bugünden önlem almalıyız.” şeklinde konuştu.

Alzheimer riskini azaltmanın en iyi yönteminin düzenli fiziksel aktivite olduğuna değinen Prof. Dr. Mehmet Ünal, “İnsanlar, günlük yaşamlarının bir yerine egzersizi mutlaka yerleştirmelidir. Egzersizi, büyük salonlara gidilerek yapılan egzersiz olarak düşünmemek gerekir. Mesela cadde bayır yürünerek temiz havada bedava egzersiz yapılabilir. Çocukluk çağında oluşan yeni nöronların zamanla kaybolduğu bilinmekteydi. Ancak fiziksel aktivite de beyinde yeni nöron oluşturabiliyor. Bu nedenle özellikle yaşlılıkta görülen unutkanlığı engellemenin en iyi yolu düzenli fiziksel aktivitedir. Ayrıca Akdeniz mutfağı ile beslenmenin ve sigaradan uzak durmanında Alzheimer riskini azaltmada önemli rolü vardır.” ifadelerine yer verdi.

Alzheimer fiziksel aktivite YENİSARUM nöron egzersiz